Kara Enerji ve Kara Madde Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Günümüz bilim adamları uzayda yolculuk kara delik ve zaman yolculuğunu incelerken Higgs Bozonu‘nu buldular. Bir sonraki soruları; “Bundan sonraki ne?” oldu.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, çevresi 27 mil olan ve 10 milyar dolara mal olan bu alet, bir sonraki parçacık oluşumunu, neslini üretmek için yeterince büyüktür. Dolayısıyla HiggsBozon’u bazı açılardan eski fiziğin son gösterisi olarak tanımlayan bilim adamları olmuştur. Eski fizik derken quarkları ve elektronları anlatan “standart model” den bahsediyorlar tabi ki.

Tüm bu çalışmalar sonucunda yeni bir teori oluştu ve bilim adamları kara maddeye yöneldiler. İşte bizim makalemiz burada başlıyor.

Kara Madde Nedir?

Kara madde nedir? | Bilim ve Gelecek

Bilim insanları kara maddenin var olduğunu biliyor ve şöyle açıklıyorlar: “Kara madde görünmez, onu elimde tutsam göremezsiniz. Aslında kara madde parmaklarım arasından geçip, ayaklarımın altından yere geçip, ta Çin’e kadar gider. Tüm o yolu Çin’den geri döner, New York’a geri gelir ve gider ve gelir…”

Dolayısıyla kara madde yer çekimsel bir çekime sahiptir. Ama görünmezdir ve ne olduğuna dair çok az bir bilgi vardır. Bugün kara madde için baş aday “Sparticle ( süperpartner)” diyebiliriz. Sparticle sicimin bir sonraki oktavıdır. Etrafınızdaki her şeyin, sadece titreşen cisimlerin en düşük titreşimi, en düşük oktav olduğunu düşünürüz. Elbette sicim daha yüksek notalara ve oktavlara da sahiptir. Karanlık maddenin aslında sicimin yüksek titreşiminden başka bir şey olmayacağını düşünüyor bilim adamları. Yani evrenin yüzde 23 olan kara maddenin evrene katkısının sicimlerin yüksek oktavlarından oluşmakta olduğunu düşünmektedirler.

Standart modelin evrenin sadece yüzde 4’ünü gösterdiği doğrulandı. Atomların nötronların protonların var olduğu evren bütünün sadece yüzde 4’ünü temsil etmektedir. Yüzde 23’ü sicimin bir üst titreşimi olduğunu düşündükleri kara madde ve yüzde 73’ü de kara enerji olarak düşünülmektedir.

Kara Enerji Hakkında?

Kara enerji bir hiçin enerjisi vakumun enerjisi olarak da isimlendirilebilir. Dış uzayda iki obje arasında galaksileri birbirinden ayrı tutan, kara enerjiden başka bir şey değildir.

Galaksileri birbirinden ne ayırıyor?

Günümüzde insanlar ve bilim adamları evren genişliyor diyorlar. Galaksileri birbirlerinden ne ayırıyor? Ve evren nereye doğru genişliyor? Sorularını akla getiriyorlar.

Galaksileri birbirinden ayıran kara enerji hiçin enerjisidir. Hatta vakum bile galaksileri birbirinden ayıran kara enerjiye sahiptir. Diğer bir soru olan evren nereye doğru genişliyor? Evren bir çeşit küre ise ve biz bu kürenin dış katmanında yer alıyorsak ve küre genişliyorsa, o zaman küre nereye doğru genişlemektedir? Görünen o ki, balon üzerinde yaşayan insanlar iki boyutlu olmasına rağmen, balon 3 boyuta doğru genişlemektedir. Yani evrenin nereye doğru genişliyor sorusunun cevabı gözümüzün görüp dokunabildiğimizin ötesinde bir boyuta oluyor, hiper uzaya doğru.

Sicim Teorisi ve Uzay

Her şeyin teorisi olan Sicim Teorisi nedir? - ShiftDelete.Net

Sicim teorisi hiper uzayın 11 boyutu olduğunu tahmin ediyor. Örnekleyerek anlatacak olursak; bizler köpük banyosu içinde yüzen köpükleriz, baloncuklarız. Çoklu evrenler bir bakıma köpük banyosu gibidirler. Evrenimiz köpük banyosundaki tek bir baloncuktan başka bir şey değildir. Bu havuzdaki diğer baloncuklarla çarpıştığımızda birleşerek daha büyük bir baloncuk olabiliriz ki buda büyük patlama dediğimiz BigBang olabilir. Ya da baloncuklar birleşmek yerine bölünerek de BigBang olmuş olabilir. Ya da bir hiçlikten var olmuş da olabilir.

Evrendeki pozitif ve negatif yükleri toplarsanız 0 elde edersiniz. Buda evrenin bir hiçlikten yaratılabileceğine bir örnektir.

Tüm bu var sayımların sırları kara madde ve kara enerjide saklı. Bilim adamlarının incelemeleri sonucu evren hakkında bilinmeyen herşeyin bir gün açıklanacağını ve bu enerjilerin kontrol edilebildiği gün sınırların ortadan kalkacağına inanılıyor.

Zamanın ve uzayın arka bahçeniz olduğunu düşünün rahatlıkla gezebildiğiniz ve her istediğinizi yapabildiğiniz. O günler çok uzak da değil.

Kaynak