Sofra Tuzunda Neden İyot Var ?

Tuza iyot eklemek, geleneksel olarak, tüketicilerin diyetlerinde yeterli miktarda mikro besin maddesine sahip olmalarını sağlamak için biraz sinsi bir yol olmuştur; bu, suya florür eklemekten farklı olmayan bir uygulamadır. İyot vücut tarafından yapılmaz, ancak tiroid bezinin düzgün çalışması için küçük miktarlarda gereklidir. Tiroidin, zihinsel keskinlik de dahil olmak üzere birçok bedensel işlevi düzenlemeye yardımcı olan bir hormon olan tiroksin yapmasını sağlar. İyot eksikliği varsa, tiroid disfonksiyonu oluşabilir. Bu, tiroid şişmesine (guatr), zihinsel bozukluğa ve hatta doğum kusurlarına yol açabilir.

İyot, kıyı bölgelerinde doğal olarak bulunur ve besin maddesini balık ve deniz yosunu (süt ürünleri ve bazı tahıllar diğer yaygın kaynaklardır) dahil olmak üzere çeşitli deniz ürünlerinden alırız. Öyleyse neden tuza ekleyelim? 20. yüzyılın başlarında iyot eksikliği daha yaygındı; Gıdalarda bulunan iyotun tiroidi desteklemek için yeterli olmayacağına dair endişeler de öyle. ABD’nin bazı bölgeleri, Kuzeybatı’nın iç kısımları gibi, kıyı besin kaynaklarından yoksun oldukları için “guatr kuşağı” olarak  biliniyordu. İsviçrelileri taklit eden ABD’li yetkililer, sofra tuzuna iyot (potasyum iyodat veya iyodür şeklinde) ekledi.

Olumlu etkileri hızla fark edildi: 1924’ten itibaren iyotlu tuzun ilk kez satıldığı Michigan’da guatrlı insanların sayısı 10 yıllık bir süre içinde yüzde 30’dan yüzde 2’ye düştü.

Bununla birlikte, daha çeşitli bir diyet sayesinde, Amerikalılar bugün nadiren iyot eksikliği riski altındadır. Genel olarak, tuzdan iyot gerekli değildir. Bir istisna, bazen düşük seviye riski taşıyan ve doktorları tarafından tavsiye edilirse vitamin takviyesi almaları gereken hamile kadınlardır. Ek olarak, çok fazla balık yemeyen veya süt içmeyen kişiler, başka yerlerden iyot almak konusunda dikkatli olmak isteyebilirler.

İyotlu tuzun sürekli varlığı, her şeyden çok ucuz bir sigorta poliçesidir. Diyetleri iyot sağlayamayan insanlar için, biraz tuz serpmek, eksikliğin etkilerini ortadan kaldırmalıdır. İyot ucuz olduğu için  ve genellikle ölçülü tüketilmesi güvenli olduğundan, muhtemelen yemek masanızın bir parçası olmaya devam edecektir.