Elma Çekirdeği Hakkında 5 Önemli Bilgi

Elma, çok tüketilen ve sevilen bir meyvedir. İçindeki kalori miktarının da az olmasından dolayı diyet yapanlar da rahatlıkla elma tüketebilir. Diyet listelerinde yer alan bir porsiyon meyve dendiğinde akla hemen 1 adet orta boy elma gelir. Elmanın içerisinde A, B, C ve E vitamini mevcuttur. Ayrıca magnezyum, kalsiyum, potasyum, sodyum ve fosforda içeriğinde mevcuttur. Amasya ve Isparta elmaları meşhurdur. Sonbahar mevsiminde toplanan elmalar soğuk hava depolarında saklanarak her mevsim rahatlıkla tüketilebilir. Pazarlarda ve manavlarda rahatlıkla bulunan bu meyve diğer bir çok meyveye göre de daha ekonomiktir. Elma çok yararlı bir meyvedir. Bir de elmanın içinde bulunan çekirdekler vardır. Bu çekirdeklerin faydalı olduğu kadar zehirleyici etkisi olduğu hakkında da bilgiler vardır. Bunun için mümkün olduğu kadar dikkatli olmak da yarar vardır.

Bir elmadan ortalama 4-5 tane çekirdek çıkar. Bu çekirdekleri en çok suyun içine konarak faydalarından yararlanılabilir.

Elma çekirdekleri ile jel de yapılabilir. Bu jel biraz suda elma çekirdeklerinin haşlanması ile elde edilir. Derideki darbelere karşı sürülür. Ayrıca bu jel dişlere de sürülür. Özellikle çocukların dişlerinin gelişmesini sağlar. Cilde maske olarak kullanılır.

Elma çekirdeği hakkında bir bilgi de elma çekirdeğinin zehirleyici etkisi olup olmadığıdır. Bu yüzden küçücük bir şüphe olsa dahi elma çekirdeği kesinlikle çok tüketilmemelidir. Çok tüketildiğinde kişiyi öldürücü potansiyele sahip olabilir. Çünkü bu çekirdeğin içinde siyanojenik asit vardır. Bu madde zehirleyici bir maddedir. Özelikle çiğnemek sakıncalıdır. Çünkü elma çekirdeği çiğnendiği zaman içindeki maddeler daha çabuk vücuda geçer. Bu durum hafif zehirlenmelerle de sonuçlanabilir. Zehirlenme yaşandığında vücut tepki verir. Bu tepkiler kusma, bulantı şeklinde olabileceği gibi ileri düzeyde daha ciddi belirtiler görülür. Nefes almakta zorluk, çarpıntı görülür. Vücut tepki verdiğinde doktora baş vurmak gerekir. Özellikle çocuklara elma çekirdeği yedirmemek gerekir.

Elma çekirdeği hakkında 5 önemli bilgi olarak;

1- Elma çekirdeklerinde zehirleyici madde vardır.
2- Elma çekirdeklerinden jel yapılır.
3- Cilt için elma çekirdeği jeli çok faydalıdır.
4- Cildi güneşin zararlı etkilerinden korur.
5- Antioksidan özelliği vardır.

Kaynakça:

Yazar: Serpil Altunyay