Vücudunuz Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gereken Bilgiler

Vücudunuz çok sayıda atomdan meydana geliyor. Kesin olmak gerekirse  7 oktilyon kadar. Bunlar vücudunuzdaki 37 trilyon hücreyi oluşturuyor ve düşündüğünüzden daha gençler.

Midenizdeki hücreler her 5 günde bir yenileniyor ki bu midedeki asidin metali eritebilecek kadar güçlü olduğu için mantıklı. Derinizin epidermis olarak bilinen dış tabakası her 2 ila 4 haftada bir dökülüyor bu da demek ki bir yılın sonunda yaklaşık olarak 0.7 kg ölü deri döküyorsunuz.

Sadece bazı hücreler hayatınız boyunca sizinledir. Bunlar gözünüzün iç merceği, kalp kası hücreleriniz  ve hafızanızın büyük bölümünden sorumlu olan beynin serebral korteksinde ki nöronlardır.

Beyin, vücut dışında ne kadar süre yaşar? – Populer Dergi | Bir Hayat Ansiklopedisi

Beyniniz küçük görünürken bütün o kıvrımlar iyi bir neden içindir. Hepsini açtığınızda beyniniz bir yastık kılıfı kadar olur! Bu hafızanızı güçlendiren trilyonlarca sinir hücresi için iyi bir şey.

Aslında araştırmalar gösteriyor ki 2.500 fotoğrafa sadece 3 saniye baktıktan sonra bile katılımcılar % 92 doğruluk payı ile resimlerden birini görüp görmediklerini anımsayabiliyor.

Gözlerinize inanmıyor musunuz? Belki de gününüzün % 10’unu göz kırparak geçirdiğiniz içindir. Gözleriniz 2.3 ila 7.5 milyon rengi seçebiliyor. Burnunuz 1 trilyon farklı kokuyu ayırt edebiliyorken parmaklarınız 13 nanometre kadar küçük bir çıkıntıyı hissedebiliyor. Bu bir saç telinin çapından 7500 kat daha küçüktür.

Siz serçe parmağınız hakkında çok düşünmeseniz de o olmadan elinizdeki kuvvetin % 50’sini kaybederdiniz. Tabi ki baş ve orta parmağınız sıkmak ve kavramak için olmazsa olmaz ama serçe ve yüzük parmağınız elinize kuvvetini verir.

Şimdi iki elinizi kenetleyin, kalbinizin boyutu yaklaşık olarak bu! Günde 100.000 kez atıyor, her dakika  5.5 litre  kan pompalıyor bu da yılda 3 milyon litreye yakındır. Eğer 75 yaşınıza kadar yaşarsanız kalbiniz 90 tane olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar kan pompalamış olurdu.

Her şey söylenip bittiğinde insan vücudunun ayrışması ölümden yaklaşık 4 dakika sonra başlıyor. Bu olay enzimlerinizin ve bakterilerin sizi yediği kendi kendini sindirme olarak bilinir.

Aslında vücudunuzun  1.3 ila 2.2 kg’ı bakterilerden oluşuyor.

Tek başına kirli bir ağızda, her dişte 100 milyondan 1 milyara kadar bakteri üreyebiliyor. 32 dişle beraber bazılarımızın ağzında dünyadaki insan sayısından çok bakteri var. Eğer bu sizi dizlerinizin üstüne getiriyorsa endişelenmeyin -kemikleriniz inanılmaz derecede güçlü!

1 saniyeliğine basınç kuvvetini test ettiğinizde ayakkabı numarası ABD ölçüsüyle 11 (45 numara) olan  83 kiloluk bir insan 16,000 kişiyi tek seferde kemiğinde taşıyabilirdi. Tabi gerekli yer olsaydı!

3 Human Chimeras That Already Exist | Live Science

Atalarımız hakkında bilgi edinmek için onlardan gelen kemiklerden DNA elde edebiliyoruz. Ama eğer vücudunuzdaki tüm DNA’yı alıp açsaydık yaklaşık 16 milyar km’ye kadar uzardı. Bu Dünya’dan Pluton’a gidip ve tekrar Dünya’ya dönmek demek!

Kaynak