Ağaçlar Sadece Oksijen Kaynağı Mıdır?

Ağaçlar Sadece Oksijen Kaynağı Mıdır?

Ağaçların; karbondioksiti emme, karbon emisyonunu düşürme ve iklim değişikliğine karşı doğaya katkıda bulunma gibi özellikleri artık herkes tarafından biliniyor. Ayrıca ağaçların dev gibi kökleri de yağmur suyunu emerek erozyonu önlüyor. Yaşam döngümüzün tüm evrelerinde ağaçlar bize katkı sağlıyor.

Ağaçlar başka nasıl hayatımızı etkiliyorlar. Bir insan ağaçların arasından geçtikten sonra kendisini daha iyi hissettiğini söylüyorsa, bunun psikolojik bir nedeni var mı?

Bilim insanlarına göre bu sorunun cevabı: ‘Evet’.

her bir yetişkin ağaç, 17  ton havayı temizliyor ve ağaçlar, astım gibi solunumla ilgili yılda 670,000 vakayı ve 850 insanın ölümünün önüne geçiyor. 2015 yılında Toronto’da gerçekleştirilen bir çalışmada, 10’dan fazla ağacın olduğu caddelerde yaşayanlar, diğer insanlara göre daha mutlu oldukları ortaya çıkıyor.

Ormanların arasında olmasanız da, bazen ağaçlara bakmak bile yeterli olabiliyor. 1970’lerde cerrahi müdahalelerde bulunulan hastalar üzerinde yapılan bir araştırma gösteriyor ki, odaları ağaçlara bakan hastalar, odaları ağaç görmeyen hastalara göre daha hızlı iyileşiyorlar.Dünya'nın Gerçek Oksijen Kaynakları Ağaçlar Değildir • Sabahlatan

Orman banyosu

Orman banyosu aslında Japonya’nın 1982’de ortaya ve şehirli nüfusa ormanları cazip kılmayı amaçlayan “shinrin-yoku” kavramının Türkçe karşılığı. Ormana gidip 5 duyunuzu kullanarak orman banyosunu yapabilir ve bambaşka bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Yapılan araştırmalar; orman banyosunun stresinizi azalttığını, kan basıncınızı düşürdüğünü ve etkisinin bir ay sürdüğünü dile getiriyor.

Psikologlar, ağaçların insanlara çok önemli bir faydası daha olduğunu düşünüyorlar. Dikkat Restorasyonu Teorisi adı verilen teori, insanların doğada vakit geçirdikten sonra daha iyi konsantre olduğunu dile getiriyor.

Ağaçların akıl sağlığımıza etkileri o kadar büyük ve dönüştürücü ki, şehir planlamacıları bile bunu her zaman dikkate alıyorlar. Geçtiğimiz yıllarda, Barcelona, New York ve Vancouver gibi büyük şehirler yeşil alanlara daha fazla önem verdiler ve yeşil alanların artırılması konusunda çalışmalarda bulundular.

Örneğin; Vancouver’da birçok yere yeni ağaçlar dikildi, eski ağaçların, park alanlarının korunmasıyla ilgili yasalar çıkarıldı ve vatandaşlarının dışarıda daha fazla vakit geçirmesi konusunda cesaretlendirildi.

Ağaçlar, tüm bu faydalarının yanı sıra, bol miktarda su tutma özellikleriyle, özellikle bol yağış alan şehirlerde sel oluşmasının önüne geçebiliyor. Ayrıca ağaçlar vahşi hayatta yaşayan canlılar için yemek, barınma ve üreme alanı. Ağaçları koruyaraj gezegenimize, hayvanlara ve en önemlisi gelecek nesillere de daha yaşanılır bir ortam sunabilirsiniz.

Kaynak