23 Mayıs Dünya Kaplumbağa Günü ve Kaplumbağalar Hakkında 12 İlginç Bilgi

1-Gerçekten çok uzun zamandır buralardalar.

Kaplumbağaların biraz tarih öncesi görünmesinin bir nedeni var. İlk örnekler 260 milyon yıl önce geç Triyas döneminde gelişti. Dünya, varışlarından kısa bir süre sonra, karadaki tüm yaşamın yaklaşık% 90’ını yok eden kitlesel bir yok olma olayıyla karşılaştı. Şans eseri, kaplumbağalar için, yuva açma ve suda yaşama alışkanlıkları onları bu tuhaf yeni dünyada uzun vadeli hayatta kalmaya hazırladı.

2-Hayvan krallığındaki en uzun yaşam sürelerinden birine sahipler

Bir kaplumbağanın ömrü büyük ölçüde türe bağlı olsa da, neredeyse tamamı olgun bir yaşlılığa kadar yaşama potansiyeline sahiptir. Tipik bir evcil hayvan kaplumbağası, 10 ila 80 yıl arasında herhangi bir yere ulaşabilirken, daha büyük türler genellikle 100 yıldan fazla süre devam eder. Bir asırdan fazla yaşı doğru bir şekilde ölçmek çok zor olduğu için, araştırmacılar bazı kaplumbağaların yüzlerce yaşında olabileceğini düşünüyor.

3 – Her şekil ve boyutta gelirler

Şu anda bilinen 356 kaplumbağa türü bulunmaktadır. Kural olarak, hepsi sert bir kıkırdak kabuğuna sahip sürüngenlerdir. Ama bu benzerliklerin bittiği yerle ilgili. Deniz kaplumbağaları, deri sırtlı kaplumbağalar, kopan kaplumbağalar, gölet kaplumbağaları, yumuşak kabuklu kaplumbağalar…

4 – Bazı kaplumbağalar vejetaryendir, bazıları etoburdur.

Çoğu kaplumbağa aslında omnivordur, ancak birkaç tür diyetlerine gelince daha seçicidir. Çoğu kaplumbağa, yapraklı yeşillikleri veya meyveleri yemekten mutludur. Korkunç görünümlü timsah kaplumbağası neredeyse tamamen etoburdur ve balıktan su kenarına çok yakın maceraya atılan küçük memelilere kadar her şeyle beslenir …

5-Tüm türler yumurtalarını karaya bırakır

Yumurtalarını bırakmaya hazır olduklarında, suda yaşayan kaplumbağalar bile yuvalarını yaşam alanlarının yakınında kuma veya toprağa kazarlar. Ama besleyici tip değiller. Hiçbir kaplumbağa türü yavrularını büyütmek için etrafta dolaşmaz. Bebekler yumurtadan çıktığında kendi başınadırlar.

6-Bir kaplumbağanın cinsiyeti sıcaklıkla belirlenir

Timsahlar gibi kaplumbağanın cinsiyeti de döllenmeden sonra belirlenir. Bir kaplumbağanın yumurtaları 27.7 santigrat derecenin altında kuluçkaya yatarsa, yavrular erkek olacaktır. Ancak yumurtalar 31 derecenin üzerinde kuluçkaya yatarsa ​​dişi olurlar. Sıcaklık arada bir yerdeyse veya dalgalanıyorsa, erkek ve dişi bebeklerin bir karışımı yumurtadan çıkacaktır. Okyanuslar ısındıkça, kaplumbağalar daha fazla dişi doğurma eğilimindedir.

7-İnanılmaz bir yön duygusu var

Deniz kaplumbağaları, yıllar sonra doğdukları sahile geri dönme konusundaki inanılmaz yetenekleriyle bilinirler. Birçok hayvan gibi kaplumbağalar da manyetik alanın ayrı ayrı çizgilerini algılayarak denizde yollarını bulabilirler. Ama aynı zamanda kıyı şeridinin manyetik imzasını hatırlayabilirler ve manyetik alanlardaki küçük değişimleri algılayarak eve dönmelerine yardımcı olabilirler.

8-Ve mükemmel görüş de

Kaplumbağaların güçlü su altı görüşleri vardır. Araştırmacılar, bir dizi farklı rengi görebildiklerini ve hatta bazı renkleri diğerlerine tercih edebildiklerini keşfettiler. Deniz kaplumbağaları dahili GPS’leriyle ünlü olmalarına rağmen, karada çok iyi görmediklerini gösteren kanıtlar vardır.

9-Deniz kaplumbağaları kabuklarına çekilmezler. 

Diğer kaplumbağaların aksine deniz kaplumbağaları yüzgeçlerini geri çekip kabuklarına yönelemezler. Aerodinamik kabukları ve kürek şeklindeki geniş yüzgeçleri onları çok çevik ve zarif yüzücüler yapar. Suda, arka yüzgeçleri dümen olarak kullanılır.

10 – Bazı kaplumbağalar anüslerinden nefes alırlar.

Bazı kaplumbağa türlerinin kloakı ince bir zarla çevrelenmiştir. Bu zar sayesinde meydana gelen gaz değişimi kaplumbağa su altına daldığında oksijenin kana karışmasını sağlıyor.

11- Kaplumbağaların kabukları bir bütün gibi görünse de yaklaşık 50 kemikten oluşur. 

12 – Kafalarını içeri çektikleri zaman aslında çılgın ve esnek bir hareket yapıyorlar ama biz görmüyoruz.

Kaynakça :

https://www.fisheries.noaa.gov/feature-story/10-tremendous-turtle-facts

https://www.dw.com/en/turtles-tortoises-difference-facts/g-53260454

https://gezimanya.com/Yazilar/yavas-akrabalarimiz-kaplumbagalar-hakkinda-birtakim-bilgiler