Mental sağlık; her bireyde bulunması gereken bir yapı taşıdır. Bu yapı taşının temeli, doğduğumuz andan itibaren atılmaya başlanır. Doğumdan hemen sonra annesi tarafından kucaklanan bebek, daha o dakikadan itibaren hayata kendi temellerini atmaya başlar.
Ve bebek büyür; kilo alır, boyu uzar. Öncelik ebeveynleri olmak üzere çevresindeki insanları algılamaya ve tanımaya başlar. Bu evrede bebeğin gözlerin yüz ve mimiklere odaklıdır. Zaman içerisinde bebeğin görme yetisi artar ve bebek; nesneleri, eşyaları ve canlıları gözlemlemeye başlar. Hayatın nasıl bir yer olduğunu çözmeye çalışan bebek eğer bu süreçte ebeveynlerinden maddi ve manevi destek alırsa hayatı tanıma, uyum ve adaptasyon süreçlerini başarıyla tamamlar. Böylece bebek, ona tüm hayatı boyunca etki edecek mental sağlığının temellerini atar. Bazı durumlarda ise ebeveynler her ne kadar maddi ve manevi destek veriyor da olsa, bebeğin genleri bu sürecin aleyhine işleyecek şekilde olabilir yani bebek doğuştan bir takım ruhsal rahatsızlıklara yatkındır. Bu tür durumlarda, bebeğin ruhsal gelişiminin adım adım uzmanlar ve aile eşliğinde takip edilmesi gerektiğini düşünürüm. Çünkü bebek, gelişim sürecindeyken anormal veya beklenmedik bir şekilde davranır ise, müdahale çok daha hızlı ve kolay olacaktır. Böylece bebeğin ruhsal gelişimi sağlıklı bir şekilde devam edecektir.
Unutmayın ki, ruhsal gelişimini başarıyla tamamlamış her bebek; çocukluğunda neşeli, ergenliğinde hoşgörülü, yetişkinliğinde ise kendisine ve çevresine faydalı bir birey haline gelir. İşte bir bebeğin mental sağlığı bu kadar önemli!
Netflix Babies Belgeseli 1. sezon 1. Bölüm ve 2. Sezon 4. Bölüm
Bir yorum yazın