Mars’ta Yaşama Hazırlık İçin Hazırlanmış 4 Ortam

Dünya’da hiçbir nokta Mars için mükemmel bir eşleşme değil, ancak Dünya’nın bazı ekstrem yaşam alanlarında NASA ve ESA gibi uzay ajansları eğitim vererek, Kızıl Gezegene yapılacak geziler için ince teknikler deniyor.

DAĞLIK MARSGüneş Sistemi'nin Coğrafyası: MARS • Kozmik Anafor

Hawaii Uzay Araştırması Analog ve Simülasyonu (HI-SEAS), altı araştırmacıyı, aktif yanardağ Mauna Loa’nın eteklerinde 2500 metre yüksekliğe sahip 111 metrekarelik bir kubbe içinde 366 gün süreyle görevlendirdi. Çevreyi keşfetmek için sadece uzay kıyafetleriyle yaşam alanlarını terk etmelerine izin verildi. Ekip, bir yıl boyunca başka bir canlı görmedi ve gezegenler arası varoluş gerçekliğini taklit etmek için tüm iletişimlere 20 dakikalık bir gecikme konuldu.

Ekip, bu Mars kubbesi içinde hangi bitkilerin, LED ışıklarının altında ve az miktarda suyla daha iyi büyüyebileceğini bulmak için deney yaptı. Mercimek, turp ve lahana gibi bu hidroponik deneylerin sonuçlarını ve ayrıca yoğurt, peynir de dahil olmak üzere kendi yaptıkları fermente gıdaları yediler.

Mürettebat, Dünya tatillerini kutladı ve kutsal olmayan kış kutlamaları yaptı. Görevin baş tıbbi görevlisi olan Sheyna Gifford, başka bir gezegende Noel’in mantıklı gelip gelmeyeceğini merak ediyor. Takvimler uyuşmadığı için bunu Mars’ta ne zaman kutlayacaklar? Mars’a yerleşenler, muhtemelen Kızıl Gezegen’e insanların ilk defa ayak bastığı tarih olan “İniş Günü” gibi yeni tatiller icat edecekler. Kolonize bir uzay gemisi geldiğinde mürettebat zaten kendi benzersiz kültürünü geliştirmiş olacak.

BEYAZ MARS

Çin Mars görevinden ilk fotoğrafı paylaştı - Teknoblog

Mars’ın yüzeyindeki ortalama sıcaklık -55 ° C civarındadır, bu nedenle uzun süre acı bir  soğuğa maruz kalmak, Kızıl Gezegende yaşamanın ana zorluklarından biri olacaktır. Geçen yıl 13 kişilik bir ekip soğuk, karanlık ve izolasyonun psikolojik etkisini test etmek için Antarktika’daki Concordia istasyonunda kışı geçirdiler. Bazıları kaotik uyku-uyanış döngüsü eğilimi gösterirken, bazıları yapay ışık çevrimlerini kullanarak geleneksel bir 9 ila 5 çalışma programına sadık kaldı. Video günlükleri, misyon boyunca yaşamlarıyla ilgili yaptıkları konuşmaların değişip değişmediğini görmek için kontrol edildi ve bununla ilgili olarak yolculuktan önce ve sonra alınan beyin taramaları incelendi. Beyinleri, uzun süren karanlık ve izolasyona karşı şaşırtıcı derecede dayanıklıydı.

ÇÖL MARS

Çölde Mars deneyimi | NTV

Utah’nın uzak bir köşesinde Mars Society tarafından alınıp işletilen bir tesis; bir roket tarafından düşürülen bir şey gibi görünmek üzere yeniden tasarlanmış ve “Utahnauts” denilen silindir şeklindeki bir yaşam alanına dönüştürülmüştür. Araştırmacılar hava kilidinden her çıktıklarında, turuncu tulumlarını giydiler ve sislenme gibi kötü bir özelliği olan balon kasklarını taktılar.

Yeterli yağmur düştüğünde bazı küçük çalılar, mantar ve toprak mikropları büyür. Projede amaç, bu “Mars” florasını incelemekti. Astronotlar, Mars’ta çalı veya mantar toplamayacaklar, ancak eğer varsa toprakta yaşayan bu bakteriler, Marslı mikropların varoluş stratejilerini yansıtabilir.

ISLAK MARSMars Gezegeninin Geçmişi Tahmin Edilenden Daha Az Islak Olabilir – Kayıp Rıhtım

Mars’ta yer çekimi, Dünya’nın sadece beşte ikisidir ve Mars’ın nefes almaya elverişli bir havası yoktur. Bu nedenle, bu boğucu dalgalanmayı, taklit etmek için denize kıyasla  daha iyi bir yer var mı? Florida Key Largo kıyılarında 19 metre derinlikteki küçük bir doğal ortam olan Aquarius Reef Base projenin öncülüğünü yaptı. Geçen yılın Temmuz ayında altı su altı araştırmacısı 16 gün boyunca orada yaşadı. Mürettebat, ekipmanları test etti ve deniz dibi üzerinde simüle edilmiş uzay yürüyüşleri gerçekleştirdi. Orada öğrenilenler, gelecekte düşük yer çekimli Mars’a yapılacak görevler ve ötesi için paha biçilmez olabilir.

Kaynak: newscientist.com

Çeviri: ChEng