Prompter Nedir, Ne İşe Yarar?

Siyasetçilerin canlı yayında konuşmalarını ekrandan bakarak okudukları ve bazen kazalarla gündeme gelen prompter’ın çoğu vatandaş tarafından ne işe yaradığı bilinmiyor. Peki prompter nedir, ne işe yarar, nasıl bir alettir detayları makalemizde yazalım.

Haber programlarının vazgeçilmezi olan prompter kelimesini sıklıkla duyuyoruz. Peki prompter nedir? Prompter tam olarak ne işe yarar? Prompter nasıl çalışır? Bu soruların cevabını merak ediyor musunuz siz de? İşte prompter nedir, prompter ne işe yarar? sorularının cevapları…

Prompter nedir? Prompter ne işe yarar?

Prompter ne işe yarar, nedir?

Prompter ne işe yarar sorusuna cevap aramadan önce prompter kelimesinin anlamıyla başlayalım… Prompter nedir? Prompter, bir haber sunucusunun ekran karşısında teklemeyerek akıcı konuşmasını sağlayan elektronik bir cihazın adıdır. Prompter, yabancı kökenli bir kelimedir. Prompter’ın Türkçe karşılığı ‘elektronik suflör’ olarak bilinir.

Prompter özellikleri

‘Elektronik suflör’ olarak bilinen bu prompter cihazı ne işe yarar? sorusunu cevaplamadan önce prompter’ın özelliklerine bakalım. Prompter, gölgelik, ışın yayıcı cam, sufle monitörü ve sufle metninden oluşur. Karşısında prompter olan bir sunucu aynı ekrandan kendisinin kamera karşısında nasıl göründüğünü ve aynı zamanda metni rahatlıkla, hiçbir problem yaşamadan görebilir. Çoğunlukla sağ ve sol prompter olarak iki adet kullanılır. Sağdaki prompter haber masasının sağına geçince, soldaki prompter haber masasının soluna geçilince kullanılır.

Prompter ne işe yarar?

Peki prompter ne işe yarar? Prompter, haber programlarının vazgeçilmez unsurlarından biridir. Yayın sırasında spikerin haber okumayı eksiksiz okuması, hata yapmaması, unuttuklarını hatırlaması prompter sayesinde mümkün olur. Prompter, kamera karşısında haber akışını sağlamak için vazgeçilmez bir unsurdur. Ulusal yayın yapan pek çok kanal prompter yöntemini kullanmaktadır.

 

 

Prompter nasıl okunur?

Prompter’dan metinleri okumak her ne kadar kolay gözükse de aslında bir o kadar da zordur. Haber sunucuları prompter yöntemine başvurduğunda muhakkak kameraya odaklanmalıdır. İzleyiciye bakarak konuşmalı ve jest ile mimiklerini doğru kullanmalıdır. Eğer bir sunucu prompter’a bakarak konuştuğunu çok fazla belli ederse o zaman izleyicilerini kaybedebilir. Prompter’dan okuyan ve kameraya bakmayan sunucu izleyici tarafından samimi bulunmayabilir.

Prompter nasıl çalışır?

Prompter ne işe yarar, öğrendik, peki prompter nasıl çalışır? Prompter nedir sorusuna cevap vermeye çalıştık. Şimdi de prompter’ın nasıl çalıştığına bakalım. Prompter elektronik bir slayt makinasıdır. Haber metnini, konuşmacıya açık olarak ya da programı yönetenlerin elindeki kumanda ile konuşma akışı sağlanır. Prompter sadece yazılı metinleri aktardığı için hata yapılmamalıdır. Aksi takdirde yanlışlıklar olduğu gibi sunucuya aktarılır, bu durumda da canlı yayın esnasında gülünç durumlar yaşanabilir.