Nergis : Kokusu İle Hayran Bırakan Çiçek

Kış ayının vazgeçilmez kokusu olan Nergis çiçeği, bu aylarda Nergis çiçeğini görmek oldukça fazladır. Bazen bir cadde başında küçük kovaların içinde bazen de bir çiçekçide… Nergis çiçeğinin kokusunu bir kaç adım öteden içinize çekmek bile mümkün. Peki bu güzel kokunun ve bu güzel çiçeğin hikayesini duymuş muydunuz? Duymadıysanız size kısaca bahsetmek isterim.

Nergis çiçeği, aynı zamanda Venüs’ün de çiçeğidir.

Nergis, aşkı simgeleyen çiçeklerden biridir. Bu çiçeğin en bilindik hikayesi şu şekilde dilden dile dolaşmaktadır. Bazı kaynaklarda şu şekilde aktarılmaktadır.

Kendine aşık olanlara aldırmayıp onlara karşılık vermeyen güzel bir peri kızı Ekho, bir gün ormanda avlanan bir avcı görür. Hikaye budur ki, Narkissos adındaki bu avcı, çok yakışıklıdır. Narkissos’u bir defa gören her kimse onun dillere destan güzelliği karşısında büyülenirmiş. Peri kızı Ekho bu yakışıklı avcıya ilk görüşte aşık olur. Ancak avcı Narkissos bu sevgiye karşılık vermeyerek peri kızından kaçar. Ekho ise böyle bir davranışla karşılaştığı için, kara sevda ile içine kapanarak hayatını kaybeder. Kendisinin ölümüne neden olan Narkissos için de “O da benim gibi sevsin ve o da benim gibi kavuşamasın.” Diye ah eder. Peri kızının vücudundan arta kalan kemikleri sarp kayalara dönüşür, sesi ise bu kayalarda “echo” dediğimiz yankılara… Ne zaman birisi dağlara, taşlara doğru seslense Ekho’nun sesini duyduğuna inanılır. Peri kızı Ekho da yüzyıllardır acısını başkalarının sesiyle dile getirir.

Olimpos Dağı’nda yaşayan tanrılar bu duruma çok sinirlenirler ve Narkissos’a büyük bir ceza vermeye karar verirler. Günlerden bir gün, Narkissos avdayken aç, susamış ve yorgun bir şekilde nehir kenarına gelir. Nehirden su içmek için eğildiğinde sudan yansıyan kendi yüzünün güzelliğini fark eder. Daha önce görmediği bu güzellik karşısında adeta büyülenir. Kendi güzelliğine o kadar hayran kalır ki gözlerini yansımasından ayıramaz. Narkissos artık kendine aşık olmuştur. Narkissos kendisini izlerken orada ne su içebilir ne de yemek yiyebilir, aynı Ekho gibi o da günden güne tükenmeye başlar ve orada kendini seyrederek ömrünü tüketir. Onun öldüğü gün tam da yansımasını seyrettiği yerde beyaz sarı, mis kokulu çiçekler açar. Efsaneye göre Narkissos öldükten sonra da vücudu nergis çiçeklerine dönüşür.”

Nergis çiçeği’nin aşkı da kısaca bu şekilde. Aynı zamanda nergis çiçeği tıp dünyasında narsisizme çok benzetilir.

Nergis çiçeğine sokakta rastladıysanız kendinize almayı unutmayın. Evinizde güzel bir kokunun yayılması fena olmaz. Üstelik bu kokunun bir hafta daha kalmasını isterseniz suyun içine bir yemek kaşığı toz şeker koyarsanız biraz daha uzun kalmasını sağlamış olursunuz.

Editör : Ebru Gümüşay