Maraton Koşusunun İlginç Öyküsü

Koşuyla aramız olmasa bile maraton koşusunu hepimiz duymuşuzdur. Her sene dünya genelinden 500’den fazla yapılan bu koşuda atletlerin neden 42195 metre koştuğu hiç dikkatinizi çekti mi? Peki, neden bir insan 42195 metre koşar, ilk kim çıkardı bu maraton koşusunu diye düşündünüz mü? Sizlere ilk kez Atina’da yaşayan Peidippides isimli bir gencin hayatı pahasına “Marathon” koştuğunu söylesem ilginizi çeker miydi? Gelin maraton koşusunun ilginç hikayesine birlikte bakalım.
MÖ 490’da Pers İmparatorluğu sınırlarını genişletme gayreti içindedir ve gözünü Yunanistan Şehir Devleti’ne dikmiştir. Tarihin babası olarak bilinen Heredot’a göre; Atina şehrine 40 km uzaklıkta bulunan Marathon’a çıkartma yapan Pers kuvvetleri ordu bakımından Yunanlılardan oldukça fazla olduğu için Pers ordusu mutlak zaferi beklemektedir. Bunun farkında olan Atina komutanı ise Spartalılardan yardım almak için Atinalı koşucu Peidippides’i Marathon Ovası’ndan Sparta’ya koşarak yardım istemesini emretmiştir. Ordu takviyesi için yaklaşık 200 km koşan Peidippides, Spartalıların dini sebeplerden dolayı geri çevirmesi üzerine geldiği yolu tekrar koşmak zorunda kalır. Komutanına haberi ulaştırır. Haberi alan komutan başka çaresinin kalmadığını anlayarak taktik değiştirir. Belki de tarihin ilk yıldırım harekatını yaparak birden askerlerin Marathon Ovası’nın tepsinden koşarak Pers okçularının menziline sokar. Ayrıca yan kanatlara elit askerler yerleştirdiği için Persleri şaşırtır ve kıstırır.
Perslere karşı büyük zafer kazanılsa da Atina şehri kuşatma altındadır. Savunmasız olan şehre zafer haberi bir an önce verilmelidir. Yorgun olan Peidippides yeniden göreve çağrılır ve Marathon Ovası’ndan Atina’ya kadar  40 km koşar. Atina’ya geldiğinde vücudu tükenir ve “ Nike! Nike! Nenikekiam.” (Zafer! Zafer! Sevinin biz yendik) dedikten hemen sonra son nefesini verir.
Bu kahramanlık hikayesi ne kadar efsane ne kadar gerçek bilmiyoruz. Ancak ünlü tarihçi Heredot, trajedi yazarı Aiskhulas, tarih yazarı Grenus Nepos, biyografi yazarı Plutarkas gibi ünlü kişilerin kabul ettiği bu hikaye bizlere; maraton koşusunun 42195 metre olmasının Peidippides’e dayandığını ve dayanıklılıklarını gösteren atletlerin güçlerini denerken Marathon yolunda hiç durmadan koşan asker Pheidippides’i selamladıklarını, onun hatırası için koştuklarını göstermektedir.