Belgesel Önerisi: Honeyland(Bal Ülkesi)

Bir Arıcının Mücadelesini Anlatan Belgesel Film : ‘Yarısını al, yarısını bırak.’

Honeyland/ Bal Ülkesi dünya çapında büyük ilgi gören, başta 2019 Sundance Film Festivali Dünya Sineması Belgesel kategorisinde Jüri Büyük Ödülü, Değişime Etki Jüri Özel Ödülü ve En İyi Görüntü Yönetimi Jüri Özel Ödülü olmak üzere 31 uluslararası ödül kazanmış bir yapıttır.
Tamara Kotevska ve Ljubo Stefanov’un yaklaşık 15 dakikalık bir çekim yapmak için yola çıktıkları yolda, Hatice’nin öyküsü onlara 87 dakikalık uzun metrajlı bir belgesel çektirmeyi başarmış.Belgeselden bir kare

Belgesel Kuzey Makedonya’da arıcılıkla geçimini sağlayan ve yaşlı annesinin bakımını üstlenen Yörük Türkü Hatice’nin başından geçen olayları konu edinmektedir. Hatice kırsal bir kesimde, kimsenin kalmadığı bir köyde annesi ile yaşamaktadır. Evinin yakınında, dağ ve yamaçlarda bulunan arı yuvalarından ballar toplar. Topladığı ballardan sadece ihtiyacı olduğu kadarını alır. Hatice, hayattaki düsturu olan “Yarısı bana, yarısı sana” sözünü, dağda bal topladığı sırada tekrarlıyor.
Doğaya karşı merhametli olan Hatice, içinde olduğu şartlar karşısında da kanaatkardır. Hatice’nin hayatı böylece devam ederken bir süre sonra kalabalık nüfuslu bir aile köye gelir. Komşuları ile iyi ilişkiler geliştiren Hatice, bir süre sonra bazı olumsuz durumlarla karşı karşıya kalır.

Hatice’nin sıcacık öyküsünün anlatıldığı çalışma, izlediğim en güzel belgesellerden biriydi.