Metabolik Cerrahi Nedir?

Modern teknoloji ilerleme gösterdikçe, hiç şüphesiz bu durumdan en çok fayda sağlayan bilimler arasında tıp bilimi yer almaktadır. Bu nedenle de, tıp dünyasında her geçen gün yeni buluşlar ve tedavi yöntemleri ortaya çıkmaktadır. Metabolik cerrahi de, bu tür yöntemler arasında kendine yer edinmiştir. Metabolik cerrahi, metabolik sendrom durumunu oluştuğu takdirde, bu sendromun ameliyat yoluyla tedavi edilmesidir. Metabolik sendrom durumunun oluşmasına ise bazı durumlar neden olmaktadır. Bu durumlar arasında, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, fazla kilo ve de şeker hastalığı gelmektedir. Bu sendrom, vücut içerisinde yer alan organlarda ciddi bir hasar meydana getirebilmektedir. Aynı zamanda bu sendrom, bir ölüm nedeni olarak da kabul edilmektedir. Bunun nedeni ise, kalp ve damar hastalıklarının oluşma riskinin oldukça yüksek seviyelerde olmasıdır. Metabolik sendrom, yaşam koşullarının ve beslenme alışkanlıklarının değiştiği günümüz dünyasında, dünyanın çoğu bölgesinde yaşanan bir durumdur.

Şeker hastalığı, bu sendromun tetikleyicisi olabilmektedir. Şeker hastalığının ilerleyen aşamalarında, felç riski, kalp krizi, görme sorunları ve de böbrek hastalıkları gibi sorunlar oluşabilmektedir. Bu sorunlar, kişinin direkt olarak hayati fonksiyonlarını etkileyecek özellikler göstermektedir. Aynı zamanda, şeker hastalığı metabolik sendromun tetikleyicileri arasında yer aldığı için, bu hastalığa sahip olan kişiler düzenli olarak tedavi olmalı ve kontrol yaptırmalıdır. Aynı zamanda sporu ihmal etmemeleri önerilmektedir.

Metabolik Cerrahi Nedir?

Metabolik cerrahide ameliyat uygulanmaktadır. Bu ameliyatın ismi ise, ileal interpozisyondur. Bu ameliyat esnasında, kişinin vücut organlarından ince bağırsak, mide ve de on iki parmak adı verilen bağırsakta cerrahi işlem yapılmaktadır. Midenin sol kısmının üst dış bölümü kapatılmaktadır. Ve bu kapatma işleminin ardından dışarı alınır. On iki parmak bağırsağı ve mide arasında bir bağlantı bulunur. Bu bağlantı da kapatılır. Bu işlemin ardından, midenin yönü alt tarafa doğru çevrilir. Bu işlemlerin dışında ise, bir işlem daha uygulanmaktadır. Bu işlemde ise, ince bağırsağın son bölümü ile başlangıç bölümünün yer değiştirilmesidir.

İleal interpozisyon adı verilen ameliyat türü, daha çok Tip 2 diyabet hastalarının tedavisi için tasarlanmış bir yöntemdir. Metabolik sendromun içinde yer alan şeker hastalığının haricindeki hiper tansiyon, fazla kilolar, yüksek kolesterol ve de fazla kilolar gibi sağlık problemleri de, ileal interpozisyon ameliyatında tedavi edilebilmektedir. Bu ameliyat türü, obezite tedavisinde kullanılan ameliyatlardan değildir. Metabolik cerrahi yalnızca, metabolik sendromun bünyesinde barındırdığı sağlık problemlerinin tedavisinde kullanılır. Özellikle de, Tip 2 diyabet hastalığında kullanılır. Bu açıdan bakıldığında, bu ameliyatı olabilmek için obezite kriteri söz konusu olmamaktadır.

Yazar: Ismet Göksel Berber