15 MAYIS DÜNYA AİLE GÜNÜ

 

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 20 Eylül 1993 tarihinde bir karar almış. 15 Mayıs gününü Uluslararası Aile Günü ilan etmişti. 1994 yılından bu yana 15 Mayıs tarihi Aile Günü olarak kutlanmaktadır.

Bu gününü önemli kılan şey neydi derseniz? Neden böyle bir güne ihtiyaç duyulur?  Birleşmiş Milletler, “Toplumun tüm kesimlerinin aile konusundaki farkındalığının artırılması, aileleri destekleyici faaliyetlerinin teşvik edilmesi, ailelerin toplumsal sorumluluklarını yerine getirebilmesine yardım edilmesi ile ailelere yönelik mümkün olan tüm korumaların ve yardımların sağlanmasını hedeflemiştir

Aile Günü ile ilgili tüm “farkındalık yaratma” etkinlikleri ile tabii ki aile dışı ilişkileri, aile dışı normları, aile olmayı kabul etmeyen/istemeyenleri, “normal dışı” ilan ediliyor. Ve tabii burada da özel olarak kadının toplumsal rolü kesin çizgilerle aile içinde, “eş, anne, gelin, kız çocuk” olarak çiziliyor.

Zamanın kıymetli olduğunu öğreten son iki yıl, aile kavramını unuttuğumuzu, onlardan uzak hayat yaşamak için mücadele ettiğimizi görüyoruz oysa. Son iki yıl virüsün  de gelmesiyle karantina dönemiyle birlikte ailenin önemini biraz daha anladık.

Aile olmak bütün olmaktı belki de aynı evin içindeki farklı karakterler  olsak da  aynı kanı taşıyan insanlardık.

Aile bağının kopması da hayattan kopmak gibiydi. Bu önemli günü yani 15 Mayıs Aile Günü’nün önemini bir kez daha anlayıp, onlarla geçen zamanın kıymetini bilmeliyiz.