“Ağlayan Çocuk” Tablosunun Hikayesi

Ağlayan çocuk tablosu nedir?

Bruno Amadio Aglayan Cocuk Tablosu Hikayesi

“Ağlayan Çocuk” tablosu, esasen 1980’li yıllarda İtalyan asıllı bir ressam olan Bruno Amadio tarafından yapılmış olan bir tablodur. Bu tablo aynı yıllarda İngiltere’de bir hayli ünlü olmuş ve adı değişik olaylara karışmıştır. Ülkemizde bu tablo bilinir olsa da, en yaygın zamanını 2003-2004 senesinde yayınlanan Türk absürd komedi dizisi “Avrupa Yakası”nın en sevilen karakterlerinden biri olan Burhan Altıntop’un evindeki tablo olarak nam salmıştır. Dizide de ülkemizde genel olarak da bu tablo “Çiko” ismiyle anılmıştır.

Ağlayan çocuk tablosunun hikayesi nedir?

Bu tablonun dünya çapında ünlenmesine sebep olan asıl olay, 1985 yılında yaşanmıştır. O yıl, ülkenin en ünlü gazetesi The Sun bir haber yapmış ve haberin içeriğinde Yorkshire’da yanan evlerin hiçbirinden bütün eşyaların yanık çıkmasına rağmen bu tablonun yanık çıkmadığı söylenmektedir. Haberin devamında da duruma şahit olan itfaiye erlerinin durumdan oldukça rahatsız olduğu ve tabloyu asla kendi evlerine ve yakınlarının evlerine sokmadıkları belirtilmektedir.

Aslında yangınların tablolarla hiçbir alakası olmamakta; bu yangınlar tamamen elektrik kaçağından, sobalardan, ısıtıcılardan ve açık unutulan ocaklardan dolayı çıkmaktadır. Ama halk nasılsa bu hurafeye bir şekilde inanmış ve evinde bu tabloyu barındıran herkesin içine bir kuşku düşmüştür. O dönemler yangınların çıktığı mahalleler genelde daha düşük gelirli insanların oturduğu yerlerde çıkmıştı ve tesadüfen bu tablonun 50.000 gibi bir sayıdaki kopyası sadece bu alanlarda satılmıştır.

Gazete bu durumu bir nevi ali cengiz oyununa dönüştürerek durumu çok ciddi şekilde haber yapmış, haberi okuyanlar gazetenin yazdıklarından oldukça korkup içerikte yazılan “posterlerin ve tabloların gazeteye gönderilmesi ve ardından orada topluca yakım yapılacağı” sözlerine inanılması gibi saçma sapan durumlar gerçekleşmiştir.

Bu olaylardan sonra gazeteye binlerce şikayet telefonu yağmış ve herkes tablodan geceleri ağlama sesleri geldiğini, tablonun kendi kendine hareket ettiğini, tablodaki çocuğun göz kırptığını veya evlerinde anlamlandıramadıkları bir takım olaylar olduğunu söylemişlerdir. Ancak malesef ki gerçeklerin gazetenin saptırma ve ilgi almak adına yaptığı bir haberle alakası yoktur. Ağlayan Çocuk tablosu herhangi bir uğursuzluğa ya da lanete sahip değildir.

Yazar : N.B.

Kaynak : https://www.mailce.com/aglayan-cocuk-tablosunun-laneti-nedir.html