İlk Amerikalılar Hakkında 5 Büyüleyici Gerçek

Avrupalılar, Taino Kızılderililerinin 1492’de Karayip Okyanusu mavisini Guanahani çevresinde (muhtemelen San Salvador Adası, belki başka bir Bahama adası veya Turks ve Caicos Adaları, hangi tarihçilere inandığınıza bağlı olarak) Karayip Okyanusu mavisine yelken açtığını keşfetmeden çok önce Yeni Dünya’ya batıya doğru bir girişimde bulunmuşlardı. . MS 1000 civarında, İskandinavya’dan Vikingler Vinland (günümüz Newfoundland, Kanada) dedikleri yerde bir dayanak noktası oluşturmaya çalıştı (ve belki IKEA veya Metrodome için yerleri araştırdı). Ama onlar bile buz bloğundaki yeni çocuklardı. Kuzey Amerika’nın ilk sakinleri, muhtemelen Asya’dan göç ederek 35.000 yıl önce gelmişlerdi.

 LINGUA ATHABASKAN


İlk Amerikalıların bazılarının üstlendiği uzun mesafeli göç, yaklaşık MÖ 7000’de Alaska ve kuzeybatı Kanada’ya yerleşen insanlar tarafından paylaşılan ortak dil Athabaskan’da ve güneybatı Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Apaçiler ve Navajolar’da görülebilir. Buz Devri’nden sonra Kuzey Amerika’nın ısınan iklimi ve topografik çeşitliliği, bunlar arasında çok çeşitli kültürlerin ve yaşam tarzının gelişmesine katkıda bulundu. Bir dakika bekle. Bu insanlara ne isim verilmeli?

İLK AMERAKALILAR: İSİMLENDİRME
Yerli Amerikalılar için “Hintli” terimi Columbus aracılığıyla geldi. Kafasında İndus vadilerinin dans ettiği vizyonlarla Asya’ya geldiğini düşünen Columbus, Yeni Dünya’da karşılaştığı kişilere “Hintliler” adını verdi. Adın köşeli versiyonu sıkışmış. 1960’larda Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’daki aktivistler “Kızılderili” nin sesini beğenmediler. Sadece yanlış bir isim olmakla kalmayıp, bazen ırkçı çağrışımlar da taşıdığını savundular. (Batı Yarımküre’nin orijinal adı “Amerika”, Kolomb’un aksine, batıya yaptığı yolculukların gerçekten [Avrupalılar için] yeni bir dünya olduğunu fark eden İtalyan kaşif Amerigo Vespucci’den türemiştir.) “Kızılderili” kısa sürede Rio Grande’nin kuzeyinde yaşayan birçok yerli birey, kendilerini Kızılderililer olarak adlandırmaya devam etmesine rağmen, tercih edilen referans terimi. 20. yüzyılın sonunda, dünyanın dört bir yanındaki yerli halklar, mümkün olduğunda diğerlerini kabile isimlerini kullanmaya teşvik etmeye başlamıştı. Yine de ABD’de, yerli mirasa sahip birçok birey, yerli Amerikalılardan topluca Kızılderililer olarak bahsetmeye devam etti.

 

TARIM VE TOPLULUKLAR


Pek çok yerli Amerikan grubu avcı-toplayıcı kültürlerdi, diğerleri ise tarımsal halklardı. Amerikan Kızılderilileri, mısır (siz buna mısır diyoruz), fasulye, kabak, patates ve diğer yumru kökler ve hindilerin yanı sıra çeşitli fıstık ve tohum taşıyan bitkiler gibi çeşitli bitki ve hayvanları evcilleştirdiler. Bu ve diğer kaynaklar, küçük mezralardan Cahokia gibi şehirlere kadar değişen, tahmini nüfusu 10.000 ila 20.000 arasında değişen, ancak kesinlikle park sorunu olmayan toplulukları desteklemek için kullanıldı.

ÇATIYI YÜKSELTMEK : KONUT
Amerikan Kızılderili kültür gruplarının ayırt edilme yollarından biri, yaşadıkları evlerin tipiydi. Kubbe şeklindeki buz evleri (iglolar), Eskimolar tarafından Alaska haline gelecek olan yerde geliştirildi ve kış aylarında her yıl Kuzey Amerika Birleşik Devletleri’nde çeşitli etnik kökenlere sahip çocuklar tarafından marjinal başarı ile inşa edilmeye devam edildi. Dikdörtgen plank evler, Kuzeybatı Sahili Kızılderilileri tarafından üretildi. Yeryüzü ve deri locaları ve tepeler, ovalar ve kır kabileleri tarafından kullanılıyordu (ve Hollywood tarafından tercih edildi). Güneybatı’daki Pueblo Kızılderililerinin bazıları düz çatılı, genellikle çok katlı evler inşa ettiler. Kuzeydoğu Kızılderilileri varil evlerde yaşıyordu. Giyim, el sanatları, silahlar ve kabile ekonomik, sosyal ve dini geleneklerde olduğu gibi yerli gruplara göre de çeşitlilik gösteriyordu.

AKRABALIK


Amerikan Kızılderilileri, karmaşık karşılıklı bağımlılık ilişkilerinde akrabalık tarafından birbirine bağlıydı. Evlilik gelenekleri çeşitlidir ancak katıydı. Nükleer aileler önemliydi ancak geniş aileler kadar önemli değildi. Bazı toplumlarda, bir eşin geniş ailesi öncelikliydi; diğerlerinde kocanın ailesiydi. Çoğu bölgede kadınlar çiftçilik yapıyordu ve birincil üretici olarak bazı toplumlarda onlara Avrupalı meslektaşlarından daha fazla karar alma gücü verildi.