Eksenel Çağ Hakkında 5 Gerçek

Kendimizi “modern” veya hatta “postmodern” olarak düşünebilir ve bugün yaşamlarımızın atalarımızdan kökten farklı olduğu yolları vurgulayabiliriz. Teknolojiyi kucaklayabilir ve günlük hayata entegre edebiliriz. Dinle ilgili yeni tutumlara işaret edebilir veya maneviyat ve refahı vurgulayabiliriz, hatta “ruhani, dindar değil” olduğumuzu söyleyebiliriz. Ancak kendimizi algılama biçimlerimiz ve topluluklarımızla ve genel olarak dünyamızla nasıl ilişki kurduğumuz, iki bin yıldan biraz daha uzun bir süre önce, şimdi Eksen Çağı olarak adlandırılan insanlık tarihinin temelde dönüştürücü, yaratıcı ve ustaca aşamasında şekillendi.

1) Peki Eksenel Çağ neydi?
Eksen Çağı (Eksen Çağı olarak da adlandırılır), kabaca aynı zamanda yerleşik dünyanın çoğunda, sonraki insan toplumunu ve kültürünü şekillendiren büyük entelektüel, felsefi ve dini sistemlerin – Antik Yunan ile birlikte ortaya çıktığı dönemdir. Filozoflar, Hintli metafizikçiler ve mantıkçılar (Hinduizm, Budizm ve Jainizmin büyük geleneklerini dile getiren), Farsça Zerdüştlük, İbranice Peygamberler, eski Çin’in “Yüz Okulu” (en önemlisi Konfüçyüsçülük ve Taoizm) … Bunlar sadece birkaçıdır. bu süre zarfında ortaya çıkan ve kökleşen temsili Eksenel gelenekler. İfade, Alman psikiyatrist ve filozof Karl Jaspers’tan kaynaklandı ve bu dönemde, daha ağırlıklı olarak yerelleşmiş kaygılardan ve aşkınlığa doğru bir kayma – veya bir eksen
de sanki bir dönüş – olduğunu belirtti.

2) “Aşkınlık” Ne Demektir?
Terim, kelimenin tam anlamıyla “ötesine geçmek” anlamına gelir. Kanadalı filozof ve sosyolog Charles Taylor’a göre, Dünya hakkındaki insan düşüncesindeki Eksen Çağı “devrimi” örneğinde, “ötesine geçmenin” birkaç anlamı vardır. Bunların arasında, kozmos ve işleyiş şekli hakkında düşünmeye geçiş, işlediğini varsaymaktan ziyade, insanların ilk etapta evren hakkında düşünme ve bilme yolları hakkında ikinci derece düşüncenin yükselişi var. ve sadece kabile ya da sivil tanrılara yatkınlık yapmaktan (Taylor bunu “tanrıları beslemek” olarak nitelendirdi) ve insanlığın kaderi, insanların kozmos ile ilişkileri ve “İyi” ve nasıl insanlar “iyi” olabilir.

3)Hepsi Aynı Zamanda Olsaydı, Sonuçlar Aynı Mıydı?
Eksen Çağı düşünürleri büyük bir özgünlük sergilediler ve yine de nihai endişeleri açısından şaşırtıcı bir benzerlik sergilediler. Hintli düşünürler, geçmiş eylemlerin artık etkileri olan karmayı, insan yaşamı üzerinde doğrudan etkiye sahip olarak düşünmeye başladılar ve insanların karmanın etkilerinden nasıl kurtuluşa (mokşa) ulaşabileceğine dair çözümler önerdiler. Antik Yunan’da Sokrates, hakikatin acımasız araştırılmasında aklın kullanılmasını vurgulayan düşünürlerin bir örneğiydi ve öğrencisi Platon (muhtemelen Batı felsefesinin babası), öğretmeninin görüşünü gündelik varoluş dünyasının ve ebedi dünyanın nasıl kuramsallaştırılmasında uyarladı. fikirlerin birbiriyle ilişkili. Krallığı birleştirmek ve iç savaşı önlemek için çabalayan Çinli düşünürler, insan toplumu için uygun “yolu” (dao) tartıştılar ve tartıştılar; Örneğin, Konfüçyüs müritleri, Juangzi gibi düşünürlerin müritleri Kozmik Tao’yu yaşam için bir rehber olarak alırken daonun insani bir medeniyeti teşvik etmekten ibaret olduğunu iddia ettiler. İbrani Peygamberler, milletlerinin tanrısı İsrail’i göğü ve yeri yaratan ve tüm insanların kaderini şekillendiren Tanrı olarak görmeye geldiler. Zerdüştlük geleneği (Zerdüşt [Farsça adı Zerdüşt] için adlandırılmıştır) insanlık tarihini iyiyle kötü arasındaki kozmik mücadelenin bir mikrokozmosu ve her insan yaşamı kötülüğe karşı iyiyi seçme mücadelesinin sürekli bir yaşamı olarak tasarladı. Yine de, her durumda, temsili düşünürler kendilerini yaşamın sorularına ve sorunlarına yalnızca kendileri için değil, kültürleri için değil, bir bütün olarak insanlık için çözüm önerileri olarak gördüler. Yerel ve geleneğe özgü araştırmaları başlamış olsa da, endişeleri küresel, hatta evrenseldi.

4)Bütün bunlar Ne Zaman Oldu?
Kabaca MÖ 1. binyılda meydana geldi. Jaspers tarafından sağlanan kaba tarih aralığı MÖ 800 ile MÖ 200’dü. 20. yüzyılın ortalarından bu yana bazı bilim adamları, (Eksen Çağı’ndan biraz önce hatta beş bin yıl önce yaşamış olan) Zerdüşt gibi “Eksenel” figürler için daha erken tarihler önerdiler. Dahası, daha kesin olarak Jaspers’ın zaman dilimine yerleştirilebilecek olan Buda, Konfüçyüs ve Sokrates gibi figürler bile, aynı zamanda veya birbirlerine çok yakın yaşamıyorlardı. Coğrafi mesafeler boyunca fikirlerin çapraz tozlaşmasının ne ölçüde olabileceği ancak üzerine spekülasyon yapılabilir.

5) Eksenel Yaş Tekrar Olabilir mi?
Şimdi yenisinin eşiğinde olabiliriz. Hiç şüphe yok ki teknoloji, insanların hem bireysel hem de toplumsal olarak hayatlarını yaşama, kültürle etkileşim, iletişim kurma ve çevrelerindeki dünyayı algılama biçimlerini kökten değiştirdi. Bu arada, bireyselleştirilmiş dindarlık ve maneviyat biçimleri, özellikle geleneksel kurumsallaşmış dinlerin 20. yüzyılın ortalarından bu yana pek çok sanayileşmiş ülkede üyelik ve şöhreti azalmasıyla daha yaygın hale geldi. Bazı akademisyenler, özellikle birçok ülkedeki sekülerizm eğilimi göz önüne alındığında, bu “yıkıcı” dönüşümlerin insan toplumu ve kültürü üzerindeki etkileri hakkındaki endişelerini dile getirdiler. Diğerleri, insan yaşamının bir sonraki dönüştürücü döneminin bir önceki kadar canlı ve yaratıcı olacağına dair umut ve hatta güven ifade ediyor.

KAYNAK : https://www.britannica.com/