Online Eğitim ve Yüz Yüze Eğitim

Bir yıldır bütün dünyayı etkisi altına alan Korona virüs en çok eğitim sektörünü ve esnafları etkiledi. Özellikle ülkemizde durum bu şekilde. En etkilenmeyen sektör ise turizm oldu. Aslında tam tersi olmalıydı değil mi ? İnsanlar istedikleri gibi tatile gidebiliyor hatta yurt dışından da turistler kabul ediliyor ama üniversitemize gidemiyoruz. 2020 Ağustos ayından beri yüz yüze eğitim isteyen öğrenciler olarak Twitter’da sorun ve isteklerimizi dile getiriyoruz. Salgının yeni olması, aşı çalışmalarının devam etmesi nedeniyle güz dönemi online olarak yürütüldü. Şimdi ise geldiğimiz nokta güz dönemine göre daha olumlu diyebiliriz. Ülkemizde 2 milyon kişi aşı oldu ve aşı süreci hızla devam etmekte ancak öğretim üyelerinin aşılama sırası oldukça geride. Öğrenciler olarak öğretim üyelerinin aşıda öncelikli olmasını ve eğitim sürecinin en kısa zamanda yüz yüze olarak sürdürülmesini talep ediyoruz. Turizm sektöründe alınan önlemlerin eğitim sektöründe de alınıp eğitim süreci daha fazla aksamadan devam edilmelidir. Online eğitimin olumsuz yönleri olduğu kadar olumlu yönleri de mevcut ama unutmamak gerekir ki her öğrencinin sahip olduğu olanaklar, koşullar aynı değil. Kimimizin interneti yok, kimimizin gerekli teknolojik araçları, kimimizin ise kendine ait bir odası bulunmamakta bu yüzden daha eşit şartlar altında eğitimin önemini anlamış olduk.

Sadece yüz yüze eğitimin değil, hayatımızın parçası haline gelen bir çok faktörün de önemini bu dönemde daha iyi anladık. Bunlardan bir tanesi sosyalleşmek. Uzun zamandır özellikle öğrenciler olarak evlere kapanmış bir haldeyiz. Çoğumuzun keyfi olarak dışarı çıkmadığını düşünüyorum. Zaten kafelerin, restoranların kapalı olmasıyla keyfi olarak dışarı çıkmamız engellendi. Sosyalleşmenin, özgürce dışarı çıkabilmenin, istediğimiz bir kafede arkadaşlarımızla oturabilmenin ne kadar değerli aktiviteler olduğunu anladık. Bazı kişiler yüz yüze eğitim isteğimizi bu tür sosyalleşme için talep ettiğimizi düşünebilirler. Ama her insanın sosyalleşme ihtiyacı vardır öyle değil mi ? Okuyan, çalışan herkes boş zamanlarında özgürce hareket edebilmeyi, istediği mekana gidebilmeyi ister. Biz de 18 – 25 yaş grubu olarak sosyalleşmeyi tabi ki istiyoruz. Ancak dönemin zorluğunun ve kritikliğinin farkındayız. Okullarımız açılsın gerekirse her yer kapalı kalmaya devam etsin diyebiliyoruz. Aslında okula, derse gitmek bile bir sosyal aktivitedir. İnsanlarla bir arada olmak, konuşmak, fikir alışverişi yapmak bir kafede okey oynamaktan daha çok keyif verir. Şimdi önümüzdeki birkaç hafta sonra kafelerin, restoranların açılacağını hepimiz çok iyi biliyoruz. Açılınca evlerimizde oturmayacağımızı da çok iyi biliyoruz. Bu yüzden bu tür mekanlarda sosyalleşmek yerine okulumuzda hem eğitimimize kaliteli bir şekilde devam etmek hem de sosyalleşme ihtiyacımızı karşılamak istiyoruz. Okullarımızın kafelerden, avmlerden daha güvenli olduğunu biliyoruz, herkes biliyor.

Online eğitim bizden neler çaldı ? Bize neler kattı ?

Online eğitimin dezavantajları

  • Yukarıda da bahsettiğim gibi her öğrencinin yaşam koşulları aynı değil.
  • Sınıf ortamının bambaşka bir havası oluyormuş. Bilgisayar karşısında ders dinlemek, daha doğrusu dinlemeye çalışmak oldukça yıpratıcı.
  • Hocalarımızla, arkadaşlarımızla fikir alışverişi yapamıyoruz.
  • Tez aşamasındaki öğrenciler danışmanlarıyla yüz yüze diyalog kuramıyor, mail yoluyla iletişim kurmak yeterli olmuyor. Ben de 3.sınıf bir öğrenci olarak tez konusunda hocalarıma danışamıyorum, hangi hocanın bana daha çok şey katacağını bilemiyorum. Bu özellikle akademik kariyer düşünen öğrenciler için oldukça olumsuz bir durum.
  • En büyük dezavantaj sınavlardaki adaletsizlik. Online eğitim sürecinde hiç kopya çekmedim diyen biri yalan söylüyordur, çok net. Sınavlara çalışmıyoruz bile; defter, kitap önümüzde, internetten de yardım alıyoruz bu yüzden pek bir şey öğrenemiyoruz. Ne kadar AA ile geçsek de o ders bize bir şey katmadığı sürece aldığımız notun, yüksek ortalamanın hiçbir kıymeti olmuyor.

Peki online eğitimin avantajları olamaz mı ?

  • Elbette olur ama bu avantajları oluşturmak bizim elimizde. Online eğitim sürecinde bol bol kitap okuyabiliriz.
  • Yeni diziler, filmler keşfedebiliriz.
  • Daha fazla makale okuyup, bölümümüze dair ilgi alanlarımızı ortaya çıkarabiliriz.
  • Yazı yazabiliriz, bunun doğuştan gelen bir yetenek olduğunu düşünüyorsanız inanın hiç öyle değil. Yazmak da öğrenilebilir bir eylemdir.
  • Yemek yapmayı öğrenebiliriz, bu konuda kendimizi geliştirebiliriz.
  • Yeni hobiler edinebiliriz.
  • Para biriktirebiliriz. Bu sayede okula döndüğümüzde daha fazla aktivite yapma imkanımız olur.

Bu liste uzayıp gider, benim aklıma gelenler bunlar. Okulların açılmaması dünyanın sonu değil ne de olsa. Bardağa dolu tarafından bakmayı bilmek gerekiyor. Mutluluğumuz için. 😊 Umarım en kısa zamanda okullarımıza, yurtlarımıza kavuşuruz. Sevgiler.

Yazar : Elif Yurdakul

Kaynak: https://eliffyurdakul.blogspot.com/2021/01/online-egitim-ve-yuz-yuze-egitim.html