Maca Kökünün Faydaları Nelerdir ?

Halk arasında kullanılan ”Peru ginsengi”  adıyla bilinen Maca kökü, dünyada sadece Peru’da And dağlarında yetişen bir bitkidir. Yükseklik olarak 3000-4000 metre gibi bir yükseklikte yetişen Maca bitkisi, çetin şartlarda yetişmesinden ötürü özel bir bitki olma niteliğini taşımaktadır. Dış görünüşü itibariyle şalgam bitkisini andıran maca kökü, kabarcıklı bir yapıya sahiptir. Genel olarak öğütülerek ve kurutularak kullanılan maca kökü bitkisi, içerik olarak da çok zengin bir yapıya sahiptir. İçeriğindeki vitaminler, yağ asitleri, mineraller, amino asitler ve polipeptitler sayesinde vücut için çok fazla yarar sağlayıcı bir bitki kökü olma özelliğini taşımaktadır. Özellikle Peru’da yüzyıllar boyunca çoğu sağlık problemi için ilaç niyetine kullanılan maya kökü, sadece şifa verici ilaç değil doğal bir besin kaynağı olarak da kendisine sofralarda yer bulabiliyor.

Maca kökü faydaları

Peru’da ve Bolivya’da halk tarafından doğurganlık sağlaması ve kadın için de erkek için de libido arttırıcı özellikler yaratması amacıyla kullanılmaktadır.

Kısırlık sorunlarını çözmeye yardımcı olmaktadır.

Vücut enerjisini arttırarak zinde bir görünüm sağlamaktadır.

Kadınların sorunlu geçen menopoz dönemlerinde rahatlık sağlayıcı doğal bir ürün niteliğindedir.

Vücutta stres azaltıcı bir fonksiyonu bulunmaktadır.

İnsan vücudunun kendi kendine üretemediği ve dışarıdan almaya ihtiyaç duyduğu 9 ayrı aminoasidin 7sini ve 3 yağ asidini içeren maya kökü, bu enzimleri elde etmek adına vazgeçilmez bir besin olma özelliğini taşımaktadır.

Maca kökü nedir? Maca kökü faydaları neler?

İnsan bünyesindeki hipofiz bezinin düzenli olarak çalıştırılmasına yardımcı olmaktadır.

İçeriğindeki glukosinolat ve isotiosinalat enzimleri sayesinde, bünyede afrodizyak etkisi yaratabilmektedir.

Maca kökünün erkeklerin sperm kalitesini arttırıcı bir etkisi de bulunmaktadır.

Erkeklerdeki sertleşme sorununa, cinsel isteksizlik sorununa ve daha ileri seviyelerde kısırlığa kadar bir çok konuda tedavi edici özellikler taşımaktadır.

Özellikle sporla uğraşan bireyler için, yeni başlayan ya da yıllardır profesyonel olarak yapanlar arasında bir ayırt olmaksızın maya kökünün performans arttırıcı bir etkisi vardır. Spor yaparken tüketilen enerjinin ve dinamizmin vücuda geri toplanmasına yardımcı olmaktadır.

Kadınlarda menstrual dönemde oluşan hormonal dengesizliklerin giderilmesine yardımcı olur. Özellikle bu dönemlerde meydana gelen şiddetli kasık ağrıları, sırt ağrıları, vücuttaki halsizlik, gerginlik ve stres hali gibi sorunların çözülmesine yardımcı olmaktadır.

Kadınlarda adet düzensizliğinden kaynaklı kısırlık sorunlarını çözmede yardımcı bir içeriktir.

Vücutta yaşanan herhangi bir travma ya da anksiyete durumunda maya kökünün sakinleştirici etkisi bulunmaktadır.

Maya kökünden yapılan gıda takviyelerinin bünyede bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve herhangi bir bağışıklık sistemi hastalığına yakalanma riskini düşürdüğü gözlemlenmiştir.

Maya kökünde bulunan enzimler ve vitaminler, iştah açıcı bir etki yaratabilmektedir.

İçeriğindeki demir, vücutta dolaşan oksijenin daha sağlıklı bir şekilde iletilmesi gereken bölgelere iletilmesine yardımcı olmaktadır.Maca Bitkisinin Libidoya Etkileri Nelerdir? | En İyi Vitamin

Maca kökünün bitkisel değerleri

Potasyum

Lifler

Demir

Doğal şeker

Magnezyum

Kalsiyum

Selenyum

Proteinler

İyot

Yağ asitleri

B12 vitamini

B1 vitamini

Maca kökünün kullanım dozu

Maya kökü, bitkisel bir üründen elde edilen doğal bir öz olduğu için her şeyden önce herhangi bir ilaçtan daha az yan etkiye sahiptir. Kullanım miktarlarına ve elde edilen olgulara göre de, her yaştan her cinsiyetin kullanımından sonra kayıtlara geçen yan etkisi çok az düzeydedir. Maya kökü, bir ilaç değil doğal bir bitki özüdür ve besin olarak da kullanılabilmektedir. Günlük olarak toz hali kullanılabilir haldedir ve en az 1500 miligram, en fazla 3000 miligram halinde kullanılmaktadır. Önerilen dozların günlük meblağ olarak 3 farklı zaman diliminde alınması önerilmektedir. Örneğin; günlük 1500 miligram maya kökü kullanacak olan bir kişinin sabah 500 miligram, öğlen 500 miligram ve akşam 500 miligram maya kökü tozu kullanması, sağlık açısından en çok fayda sağlayacak yöntem olacaktır. Bu şekilde alınabilecek toz hallerinin dışında maya kökü bitkisi, kapsül halinde de satılmaktadır. Maya kökünü kapsül şeklinde tüketmek isteyen bireylerin de günlük en az 500 miligram en çok da 1000 miligramlık dozajlar halinde bu ürünü kullanması önerilmektedir. Ancak kapsülle toz hali karşılaştırıldığında, bu bitkinin toz halinin az önce saydığımız faydalarını daha çok yerine getirdiği gözlemlenmektedir. Her bitkisel üründe olduğu gibi maya kökünde de oluşması muhtemel en önemli tehlike, kullanım dozlarını aşarak kullanma durumudur. Az önce saydığımız miktarları geçmeden ve 3 aylık bir zaman dilimini uzatmadan kullanmanız sağlığınız için daha faydalı olacaktır. Aşırı derecede maca kökü kullanmanın uyku düzeninizde aksaklıklar yaratması ve mide rahatsızlıkları geçirmenize sebep olma gibi faktörleri bulunmaktadır.

Kaynak