Kaldığımız yerden çok güzel bir tarih romanıyla devam edelim, merhaba! 😊
Kitap yorumlama alışkanlığı kazandığımdan bu yana kitap okurken bir yandan da yorumlamaya çalışıyor, yazacağım yazının hatlarını kabataslak belirlemeye çalışıyorum. Bazı kitaplarda bunu kendime bile hissettirmeden yapabiliyorken bazıların da ise hissetmek bir yana zorlanabiliyorum. Bu kitap, Son Sefarad, bunlardan bir tanesi.
Okurken bir hayli zorlandığımı itiraf etmeliyim. Çünkü kelime haznemin ne kadar dar olduğunu sert bir şekilde yüzüme çarptı bu kitap. Standart bir okuyucu olarak buna biraz eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşıyorum. Fakat bu durumun elbette ki olumlu bir yanı var, o da kelime hazneme artılarının olmasıdır.
Kitabı okurken beni zorlayan başka bir sebep ise olay örgüsünün sık sık kesintiye uğruyor olması, farklı bir deyişle sık sık sahnelerin değişiyor olmasıdır. Bazı kısımları okurken ‘’Buna gerek var mıydı?’’ demekten alıkoyamıyordum kendimi. Çünkü bana kalırsa kitap kısmen gereksiz yere bu derece uzatıldı. Elbette bu durum her okuyucu için farklı yorumlanabilir ama kanaatimce bu denli bilgi içerikli kısımları romanın kurgusuna yerleştirmeye gerek yoktu. Neticede bir roman bu, araştırma kitabı değil. Çok değerli bilgilerin yer aldığını inkâr etmiyorum fakat bunun kıvamı biraz daha tutturulabilirdi. Yazarın bu kitabı yazmak için 3 yıl boyunca yerli ve yabancı 100 farklı kaynaktan bilgiyi depoladığını okuduğumda bir okuyucu olarak takdir ettim kesinlikle. Lakin belirttiğim gibi bunun kıvamı biraz kaçtı sanırım.
‘’Yazıya eleştirilerinle başladın, iyi diyebileceğin üç beş şey yok mu?’’ diyenleri duyabiliyorum. 😊 Elbette üç beşten fazla şey var. En önemlisi tarih severler için kesinlikle tavsiye ediyorum. Roman kurgusu genel anlamda bir hayli iyiydi. Yazarın ikinci romanı olmasına rağmen bunu asla hissettirmedi, sanki yıllardır romanlar yazıp durmuş gibi. Kurguyla harmanladığı satır arası bilgiler bir hayli değerli. Bilhassa özlü sözlerine diyecek lafım yok! Okuduğum her kitaptan can alıcı sözleri defterime not alır, arada bir okurum. Bu kitapta o kadar değerli sözler vardı ki hangisini seçeceğime karar veremez hale geldim.
Neticeye gelelim artık, zira uzattıkça uzatabilirim bu kitap hakkındaki olumlu-olumsuz yorumlarımı. Fakat hepsini yazarsam heyecanı kaçabilir diye geriye kalan kısımları kitabı okumaya karar verenlerin takdirine ve yorumuna bırakmakta fayda görüyorum. 😊
Yazarın kalemini daha iyi tanıyabilmek adına bir başka eserini okumaya karar verdim. Belki o zaman daha iyi anlayıp yorumlayabileceğim bu kitaba verdiğim puan: 10/7,5
Kitaptan bir cümle ‘’E ömür bu, sayılı nefesten ibaret değil mi?’’
Bir yorum yazın