Dante Alighieri Kimdir?

Dante Alighieri (1265-1321) Floransa’da orta halli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Asıl adı Durante’dir. Babasını çok sevmediği söylenmekle beraber Haçlı Seferlerine katılarak soyluluk elde eden dedesi ile gurur duymaktadır. Dante doğduğunda İtalya’ ya karmaşa hakimdi. Papa yanlıları (Guelfler) ve imparator yanlıları (Ghibellinler) sürekli çekişmekteydiler. Bu durum Dante ‘nin siyaset alanına yönelmesinde etkili olmuş hatta daha sonrasında yönetici bile olmuştur. Ancak Dante karşıt görüşlülerin başa gelmesiyle sürgüne gönderilmiştir.

Dante hayatı boyunca Floransa’ ya dönememiş 20 yıla aşkın süre sürgünde kalmıştır. Bu durum onun sevdiği şehri ve kadını ömrü boyunca hasretle kalbinde taşımasına neden olmuştur. Sevdiği kadın Beatrice’dir. Dante Beatrice’i ilk defa dokuz yaşındayken görmüştür. Bu karşılaşmalarından yedi yıl sonra onu beyaz elbiselerle görmüş ve âşık olmuştur. Başka kadınlarla gönül ilişkisi yaşamışsa da kalbinde hep Beatrice vardır. Beatrice’e hiç kavuşamayan Dante 1290’da onun ölümüyle sarsılır ve aşkına mistik özellikler yükler. Sevdiği kadının ölümü üzerine içine kapanan Dante, ilk kitabı Vita Nuova’da Beatrice’i överek melekler katına çıkarır. Beatrice için kimse hakkında söylememiş olduğu sözler söylemeye söz verir. Bu sözünü en ünlü eseri olan Divinia Commedia’da (İlahi Komedya) tutar.

Dante siyasi eserlerinde ortaya koyduğu siyasal düşüncelerinin oluşumunda, Tevrat ve İncil’in yanı sıra, Platon, Aristoteles, İbn-i Rüşt ve Aquino’lu Thomas’ tan etkilendiği görülmektedir. Edebi eserlerindeyse  Vergilius ve Ovidius’dan etkilenmiştir. Siyaset alanında en ünlü eseri De Monarchia’dır. Edebiyat alanında en ünlü eseriyse Divinia Commedia (İlahi Komedya)‘dır.

Tarihe önemli izler bırakan, siyaset ve edebiyat alanında önemli katkılarda bulunan Dante 1321 yılında, 56 yaşındayken Ravenna’da öldü. Ölüm nedeni kesin olarak bilinmemekle beraber, bazı kaynaklara göre ölüm nedeni sıtmadır. Mezarı San Francesco Kilisesinde bulunmaktadır.

 

Kaynakça:

İlahi Komedya Çev. Rekin Teksoy (İstanbul: Oğlak, 2019) 28. Baskı

Genel Kamu Hukuku Akad/ Dinçkol/ Bulut (İstanbul: 2020) 16. Basım