Bir Çırpıda Bitecek Kitap Önerisi : Son Senfoni

Okuması kısa ama etkisi uzun süren bir kitap önerisi ile herkese merhaba.

Hani hep deriz ya ‘’hayatım film şeridi gibi gözlerimin önünden geçti’’ diye. Kahramanımız tam olarak bunu yapıyor aslında. Kendisini dinlemeye gelenleri büyüleyen, saatlerce ayakta alkışlanan, ömrünün sonuna gelmiş ünlü bir müzisyen. New York’tan Avrupa’ya giden bir geminin güvertesinde ölümü beklerken, tüm hayatı boyunca yaşadıklarını gözden geçiriyor. Kitabın adı; onun yarım kalan, on birinci ve son senfonisinden geliyor.

Mahler’ in geçmişiyle yüzleşmesini, kızı Maria’nın ölümü, yanında olan diğer kızı Anna ve hayatının aşkı Alma’yı, tüm anılarını, kendisinin müziğiyle olan bağını ve hastalığının onda yarattığı durumları bir deniz yolculuğu ile birlikte görüyoruz.

Yazar Robert Seethaler, o kadar yalın ve akıcı bir dille yazmış ki; elinizden bırakmanız mümkün değil. Süslemelerden uzak ama bir o kadar da etkileyici. Adeta bir sanatçının ömür dökümüne sayfa sayfa tanıklık ettiriyor.

Kahramanın gerçekten yaşamış, ünlü bir karakter olmasının da kitabı seçmemde etkili olduğunu söyleyebilirim. Bu yazıyı yazarken Gustav Mahler’in bestelediği senfonileri arka planda dinliyorum. Anlattıklarının derinliğine inmeme ve onu daha yakından tanımama yardımcı oluyor sanki.

“Ölüm bile yaşayanların bir buluşuydu yalnızca. İnsan ölümü hayal edebildiği sürece ölüm gelmemiş demekti.” Bu satırları okurken, ”hayatta bazı şeyler için çok geç kalmadan harekete geçmeli” diye düşünmemek neredeyse imkansız.