Teknoloji Bizi Özgürleştirecek mi yoksa Köleleştirecek mi?

Bence bunların ikisi de değil.  Çünkü teknoloji bir araçtır. Bizi kendi başına özgürleştirmez veya köleleştirmez. Teknolojiyi nasıl kullandığımız, bizi özgürleştireceğini mi yoksa köleleştireceğini mi belirler.

Örnek olarak otomatik pilotu ele alalım. Bu teknoloji, bir uçağın pilotun manipülasyonu olmadan düz ve düz uçmasını sağlar. Pilotun, sürekli kontrollerle uğraşmak yerine, hava durumunu, uçağın yörüngesini ve sistemlerini izlemek gibi uçuşun daha büyük resim yönlerine odaklanmasını sağlar.

Fly-by-wire olarak adlandırılan ikinci bir otomatik sistem, uçakların aerodinamik stall’a girmesini de önler; bu, bir uçağın burnu çok dik bir açıyla yukarı doğru eğildiğinde ortaya çıkan tehlikeli bir durumdur. Böylece, otopilot ve kablolu uçuş, uçmayı her zamankinden daha güvenli hale getirmiştir.

Ancak 31 Mayıs 2009’da yaşanan felaket, otopilot ve Fly-by-wire sistemleriyle donatılmış bir uçak olan Air France Flight # 447’yi vurdu.

Uçağın dışındaki bir basınç sondası buzlanınca felaket başladı. Sonuç olarak, otopilot sistemi artık uçağın ne kadar hızlı gittiğini belirleyemedi. Bu bilgi olmadığı için otomatik pilot devreden çıktı. Ve kablolu uçuş sistemi, artık bir stall’a karşı korunmayan farklı bir moda geçti.

Otopilot devreden çıktığında yardımcı pilot elini kontrol çubuğunun üzerine koydu ve geri çekti, burnunu yukarı fırlattı ve uçağı stall’a gönderdi. Kokpitte uyarılar geldi, ancak ne pilot ne de yardımcı pilot ne olduğunu biliyor gibi göründü. Hiç kimse stall’ı sona erdirmek için uçağın burnunu aşağı indirerek basit bir düzeltme yapmadı.

Dört dakika yirmi saniye sonra, 447 Numaralı Uçuş Atlantik Okyanusu’na çarptı ve uçaktaki 228 kişinin tamamı öldü.

Otomatik uçak sistemleri pilotları temel manevralar yapmak zorunda bırakmaz ve uçuşlarının daha geniş yönlerini kontrol etmelerine izin verir. Daha güvenli uçmaya izin veren bir ortam yaratırlar.

Öte yandan, bu otomatik sistemler pilotları teknolojiye bağımlı hale getirebilir. Pilotların temel uçuş becerilerini unutmasını veya görmezden gelmesini kolaylaştırarak, otopilota bağımlılıklarını daha da artırıyor. Ancak otopilot başarısız olduğunda veya kapandığında, bu tür insan pilotlar nasıl yanıt vereceklerini bilemeyebilir.

Bu tür bir teknolojik bağımlılık 447 numaralı Uçuş felaketinin nedeni olabilir. Belki de pilotlar, stall’dan kaçmak için uygun önlemi alamadılar çünkü stallları önleyen uçaklara o kadar alışmışlardı ki, bu ciddi durumdan kendi başlarına nasıl kurtulacaklarını bilmiyorlardı.

Tabii ki, otopilot ve fly-by-wire, 447 numaralı Uçuş kazasından sorumlu değildi. Stall’a neden olmadılar veya pilotların uçağı çekmesini engellemediler. İnsanlar, aksi takdirde güvenli bir teknolojinin korkunç bir trajediye katkıda bulunduğu bir durum yarattı.

Teknolojinin özgürleştirici ve köleleştirici gücünün örnekleri her yerdedir.

Modern akıllı telefonlar, dünyanın hemen hemen her yerinden bilgilere erişmemize ve arkadaşlarımız, ailemiz ve acil durum personeli ile iletişim kurmamıza olanak tanır. Ayrıca, sosyal medya gibi mecralarda saatler boyunca gezinmemize izin veriyorlar.

Atomu bölmek, insanlık tarihinin ilerlemesinde büyük bir adımdı ve güçlü bir enerji kaynağı vaadini sundu. Ayrıca, diğer insanların tüm nüfusunu anında yok edebilecek ve artan bir silahlanma yarışıyla sonuçlanabilecek silahların yaratılmasına yol açtı.

Mesele şu ki, otopilot olsun, akıllı telefonlar olsun, nükleer enerji olsun, teknoloji bizi kendi başımıza özgürleştirmiyor veya köleleştirmiyor. Teknolojiyi kullanma şeklimiz onun yaşamlarımız üzerindeki etkisini belirler. Dikkatli ve amaçlı kullanırsak, daha yaratıcı, üretken ve özenli olmak için bizi özgürleştirebilir. Ancak bunu cahilce ve gelişigüzel kullanırsak, teknolojiye bağımlı hale gelmemize izin veririz ve diğer önemli davranışları ihmal etme riskini alabiliriz.