Mucize Gibi! 10 Bin Metreden Düşmesine Rağmen Hayatta Kalan Kabin Görevlisi: Vesna Vulovic

Vesna Vulović dünyadaki en şanslı kişilerden birisi. Dünyadaki en yüksek düşüşü paraşütsüz yaparak Guinness Dünya rekorunu elinde tutuyor! Everest Dağı’ndan daha yüksek olan 10,160 metre (33,330 fit) yükseklikten paraşütsüz düştü ve hikayeyi anlatmak için yaşadı.

Vesna Vulovic

25 Ocak 1972’de Vesna, JAT Flight 367 uçuşundaydı ve o sırada 22 yaşındaydı. Uçakta uçuş görevlisi olarak çalışıyordu.

Uçak Stockholm’den Belgrad’a uçuyor ve biri Kopenhag’da diğeri Zagreb’de iki durak yapması gerekiyordu. Uçak, orijinal mürettebatın Kopenhag’daki Vesna’nın mürettebatıyla değiştirildi ve Kopenhag’a güvenli bir şekilde ulaştı. Aslında Vesna’nın uçuşta bile olmaması gerekiyordu. Başka bir Vesna isimli birisi ile karıştırıldı. Ancak yine de uçağa bindi ve sonrasında bir efsane oldu.

Uçak Çekoslovakya üzerinden uçarken, bagaj bölmesinde bulunan bir evrak çantasının içindeki bomba patlayarak uçağı parçalara ayırdı. Kabin basınçsız hale getirilirken ve içerdeki 28 kişi, neredeyse uçağın tamamı parçalandığında havaya uçtu. Uçaktaki 28 kişiden 23’ü yolcu ve 5’i mürettebattı.

Bir dizi mucizevi olay Vesna’nın hayatta kalan tek kişi olmasını sağladı ve aynı zamanda muazzam yükseklikten bir düşüşten paraşütsüz hayatta kalan ve hayatta kalan tek kişi oldu.

Bomba patladığında, Vesna, onu uçağın arkasına sabitleyen bir yemek arabası tarafından vuruldu. Bu, mürettebatın geri kalanı ve yolcuların uçaktan dışarı çıkmasını engelledi.

Daha sonra, sabitlendiği gövde, bir dağın kenarındaki yoğun ormanlık bir alana açılı olarak düştü ve bu da düşüşü hafifletmeye yardımcı oldu. Üstelik bölgede sonbaharın etkisini daha da azaltan taze kar vardı.

Şimdi Vesna çok düşük tansiyondan muzdaripti. İşe girmek için röportajında ​​yalan söylemiş ve tıbbi muayeneden önce muayeneyi geçmek için “fahiş miktarda kahve” içmiştir. Bu tıbbi durumu, kabinin basıncı düştüğü anda bayılmasına neden oldu ve düşmesinin etkisiyle kalbi patlamadı.

Yerel bir Çek köylüsü kazayı gördü ve hızla kaza mahalline ulaştı. Şans eseri bu sıradan bir köylü değildi. İkinci Dünya Savaşı sırasında sağlık görevlisiydi. Vesna yaşıyordu ve köylü onu bulduğunda acı içinde çığlık atıyordu. Her tarafı kanla kaplıydı, kafatası ve üç omuru kırıldı. Ayrıca her iki bacağı, leğen kemiği ve birkaç kaburgası kırıldı. Onu stabilize eden ve hastaneye kaldırıldığını söyleyen doktor olmasaydı ölmüş olacaktı.

Vesna’nın kurtarıldığı JAT 367 uçağının enkazı.

Vesna bir ay komada kaldı. Altı ay belden aşağısı felç oldu ve 16 ay iyileşme sürecinde geçti. Uyandığında kazayla ilgili hiçbir hatırası yoktu. Hatırladığı son şey uçağa binen yolculardı. Patlama sırasında ya da sonrasında ne olduğuna dair hiçbir anısı yoktu.

Vesna hastanede iken… 

Başlangıçta kazaya neyin sebep olduğu konusunda çok fazla kafa karışıklığı vardı. Bazıları Çek hava savunmasının uçağı çıkardığından şüphelenirken, diğerleri uçağın bir MiG tarafından düşürüldüğünü söyledi. (MiG, resmi olarak Mikoyan Gurevich, Rus askeri uçaklarını üreten firmadır.) Daha sonra, hava kazası müfettişleri tarafından, kazaya neden olan kargo ambarındaki bir evrak çantasına gizlenmiş bir bomba olduğu ortaya çıktı. Bombalamalar büyük olasılıkla Yugoslav hükümeti ve sivillere karşı çok sayıda saldırı düzenlemekten sorumlu olan Hırvat milliyetçi bir grup tarafından gerçekleştirildi. Aynı gün, Yugoslavya’nın Zagreb kentine giden bir trende de bombalama gerçekleştirildi. Bununla birlikte, bugüne kadar buna gerçekten neden olan kesin bir kanıt yoktur.

Vesna kazayı hatırlamadığını iddia ettiğinden, uçmaya devam etme konusunda hiçbir endişesi yoktu, ancak JAT uçağa binemeyecek kadar ünlü olduğunu düşünüldüğünden ona masa başı işi verildi. Aslında Yugoslavya’da ulusal bir kahraman olarak kabul edildi ve ünlü oldu. 66 yaşına kadar yaşadı ve 22 yaşında daha genç ölmesi gerekirken 2016’da öldü.

Bırakın 33.000 fitten düşmeyi, 5 katlı bir binadan düşen bir düşüşten kurtulabilecek biri olup olmayacağından emin değilim. Sanırım o kadın şans şahsında!

Kaynak