Son Akşam Yemeği – Leonardo da Vinci

1495 yılında resmedilen Son Akşam Yemeği adlı ünlü tablo, İtalyan ressam Leonardo da Vinci tarafından Milano’da ki Santa Maria Delle Grazie manastırının yemekhane duvarına yapılmıştır.

Orijinal boyutu 4.6m x 8.8m ebatlarındadır. Da Vinci’nin; Hz.İsa’nın çarmıha gerilmeden önce havarileriyle yaptığı son akşam yemeğinden esinlenerek resmettiği eser; herhangi bir müzede sergilenmemektedir.

Son Akşam Yemeği Tablosunun Hikayesi

Son Akşam Yemeği - Leonardo da Vinci | Tarihli Sanat

Hristiyan toplumunun genel kültür değerleri arasında oldukça önemli bir yer tutan ve Da Vinci’nin dünyada en çok bilinen ve reprodüksiyonu yapılan çalışması olan Son Akşam Yemeği Tablosu; Hz. İsa’nın 12 havarisiyle beraber toplandığı bir akşam yemeğinde, bir kese altın karşılığında kendisine ihanet edecek olan havarisi Yehuda’dan haberdar olduğunu söylediği anı resmetmektedir.

Da Vinci Son Akşam Yemeği Tablosunda Yeni bir Teknik İcat Etti.

Leonardo Da Vinci ünlü eseri Son Akşam Yemeği tablosunda; dönemin klasik fresklerinde kullanılan teknik yerine, daha canlı renkler kullanabilmek adına yeni bir teknik geliştirdi. Da Vinci eserinde; ıslak zemin üzerine boyanan klasik freskler yerine; kendi geliştirdiği neme karşı dayanıklı bir astar ve taş üzerine tempera boyalar kullanmayı tercih etti. Ancak sanatçının bu tekniği başarısızlıkla sonuçlandı ve yıllar sonra Son Akşam Yemeği eseri duvardan dökülmeye ve çürümeye başladı.

2.Dünya Savaşı sırasında aldığı hasarlar yüzünden de oldukça zarar gören eser, ne yazık ki günümüzde eski ihtişamını yitirmiştir. 1980 yılında başlayan ve 20 yıl süren restorasyon çalışmalarına rağmen, maalesef eski görünümüne kavuşamamıştır. Ancak Paris’te Louvre müzesinde ve Londra Güzel Sanatlar Merkezi’nde bulunan kopyaları ile günümüzde halen daha en çok ziyaret edilen eserler arasında yer almakta ve üzerine yapılan tartışmalarla değerini korumaktadır.

Kaynak