Elon Musk Kimdir? Hayatı ve İş Dünyası

Elon Musk, 28 haziran 1971 yılında Güney Afrika asıllı olarak Amerikalı mühendis ve mucit, yatırımcı ve girişimcidir. Aynı zamanda SpaceX kurucusudur ve Tesla Motors olarak PayPal’ın kurucusu ve ortaklarındandır. Tasarım olarak ise yine SpaceX’te CEO ve baş tasarımcılar arasındadır. Tesla Motors’un başkanı CEO ürün mimarı olarak görevlendirilmiştir. Bununla birlikte SolarCty’nin başkanıdır.

Ailesi

Girişim ve Yatırımlarıyla Dünyanın Çok Konuştuğu İş İnsanı Elon Musk'ın Sıra Dışı Hayat Hikâyesi - onedio.com

Musk, Kanadalı bir anneden doğmuş ve Güney Afrikalı babadan Errol Musk tarafından dünyaya getirilmiştir. Yazılım programcılığı olarak kendi kendine kodlama yapmayı öğrenmiştir. 12 yaşına geldiğinde yazmış olduğu Blastar isimli uzay oyunun yaklaşık olarak $500’a satmıştır. Ve böylelikle ilk yazılım satışını gerçekleştirmiştir.

Bryanston High School’da ise sekizinci ve dokuzuncu sınıfı geçtikten sonra ise Musk’ın Pretoria Boys High School’a geçerek mezun oldu. Daha sonra ise 1988 yılında daha 17 yaşında iken Güney Afrika ordusunda askerlik yapmıştır. Bu nedenden dolayı ise evinden ayrılmıştır. Askerlik yapmakla ilgili sorunu olmadğını belirten Musk, Güney Afrika ordusunda askerliğini tamamlayıp daha sonra ise siyahi insanların bastırılmaya çalışılması bana iyi vakit geçirttirmedi. Şeklinde konuşmuştur. Aslında Musk, ABD’ye taşınmak istiyordu ve şöyle söylüyordu;  Orası muhteşem her şeyin olduğu yer.

Elon Musk'ın hayatından bazı kesitler ve bilmedikleriniz | by dijitolog | Medium

Elon Musk Gençliği

Yıl olarak 1992 yılına gelindiğinde ise Kingston, Ontario’da Wueen’s University’de iki yılını geçirmiştir. Ardından ise University of Pennsylvania’da İşletme ve fizik okumak için Kanada’dan ayrılmış ve The Wharton School of the University of Pennsylvania’da anadal seçmiştir. Ekonomi olarak lisans diploması almıştır. Bunun yanı sıra ise University of Pennsylvania, School of Arts and Sciences’dan da fizik alanlarında yan dal diplomalarını almıştır. Uygulamalı olarak daha sonra fizik ve malzeme bilim olarak doktora yapmıştır. Doktorasını ise kaliforniya’da Silikon Vadisi bölgesine taşımış fakat tam olarak tamamlamamıştır.

Eğitimlerini Lisans olarak Thomas Edison, Nikola Tesla, Bill Gates, Steve Jobs, Walt Disney gibi birçok dahi ve yenilikçi bilim adamlarından ilham alarak girmek istediği insanlığın geleceğini çok etkileyecek sorunları tespit etmiştir. Bu alanlar ise memiz enerji , internet ve uzay olarak ifade edilebilir.

Musk, 1995 yılında Stanford’da uygulamalı olarak fizik ve malzeme olarak bilim alanında doktora yapmaya başlamıştır. Fakat iki günün sonunda kardeşi Kimbal musk ile birlikte yeni organizasyonlar ile birlikte çevrimiçi olarak içerik yayınlamaya başlamış ve yazılım olan Zip2 projesine başlamak için okulu bırakmıştır. 1999 yılında ise Compad’ın AltaVista birimi olarak Zip2’yu toplamda 307 milyon dolar olarak nakit bir şekilde 344 milyon dolarlık hisse senedi vererek satın almıştır.

Paypal ve X.com

Elon Musk'ın sıra dışı hayatı - Webrazzi

Elon Musk Paypal ve X.com

Elon Musk 1999 yılı itibariyle Mart ayında Çevrimiçi olarak finans ve ödeme servisi şeklinde X.com’un ortak kuruculuğunu yapmıştır. Ertesi yıl ise X.com bir 50750 birleşme ile birlikte 12 X.com ile büyüklüğün açık artırma olarak sistemi olarak confinity’yi kendisine kattığını ve PayPal’ı oluşturduğunu belirtebiliriz. Musk Çevrimiçi aktarım olarak P2P teknolojisi ile alımın organizesine kilit rol olarak oynandı. Musk’a göre Confinity olarak alt marka X.com içerisinde bir kişiden ödeme platformu olarak kurumu ve geliştirilmesini sağladı. Bu gerekli bir araçtı. Birleşen şirketlerde daha önceleri şirket adı olarak X.com’u tercih etmişlerdir. Fakat Şubat 2001 yılı itibari ile isim değiştirilip PayPal İnc. İsmini almıştır. Küresel ödeme olarak PayPal’ın çekirdek olarak finansal teklifler şeklinde önemli olarak rol üstlenmiştir. Çabuk büyümesi ile birlikte Musk internet üzerinde yayılmış ve büyüme kampanyaları oluşturulmuştur. Ekim ayı itibari ile 2002 yılında PayPal eBay tarafından $1.5 milyarlık hisse senedi karşılığı ile satın almıştır. Satıştan daha öne ise şirketin büyük hissedarı Musk, 11.7%’lik hisseye sahip olmuştur.

Musk, üçüncü şirketini Space Exploration Technologies’i Haziran 2002 yılında kurmuştur. Şuanda hala devam eden ve CEO’su olarak CTO’sudur. SpaceX roket teknolojisi olarak  da ilerleme kaydetmiş ve fırlatma araçları geliştirilip üretilmeye devam etmektedir. Şirket ilk iki fırlatmasını ise Falcon ve Falcon 9 roketleri olarak yapmıştır. İlk uzay aracı ise Dragon’dur. SpaceX, 2011’de kullanımı durdurmuş ve Space Shuttle’ın yerini almış olan Falcon 9 roketi ve Dragon’un uluslararası olarak uzay istasyonu’na 12 uçuşu 23 Aralık 2008 yılında 1.6 milyar dolarlık NASA anlaşması olarak ödüllendirildi. Başlangıçta ise Falcon 9, Dragon’un kargo taşıma işlevi olarak üstlenmiş olduğu astronot taşıma işinin ise Soyuz tarafından yapılması gündeme gelmiştir. Fakat SpaceX Falcon 9 Dragon’un sadece astronot taşıma amaçlı tasarlanması augustine komisyonu olarak astronot taşımacılığı olarak SpaceX gibi ticari şirketler olarak hallolması öneriye sunulmuştur.

Musk’a göre uzayın keşfedilmesi insanlık için insanlık bilincini koruyabilmek adına değilse de genişletmek ve önemli bir adım atmak için önemlidir. Musk deyişi ile birlikte çok gezegenli olarak hayat insanların ırkını hayatta kalabilmek adına tahdit etmiş olan şeylere karşı bir şekilde önlem almak olarak ifade edilebilir. Bir asteroid ya da büyük volkan yok bizleri yok edebilir ve aynı zamanda dinozorların görünmeyen riskler ile karşı karşıya kalınabilir. Mühendislik olarak ürün bir virüstür. Yanlışlıkla ise oluşturulmuş olan mikkro karadelik ve küresel anlam küresel ısınma veya sonu getirecek olan bulunmayan bir teknolojinin insanların ırkına milyonlarca yıl evrimleşmiş olan ve  son 60 yılın atomik olaraksilahlar ile kendimizi tüketmek için potansiyel oluşturduğunu söylemek mümkündür.

Elon Musk İmza Attığı İşler

SpaceX; simülasyon teorisi olarak savunma ile birlikte Elon Musk vizyonu olarak bilinmektedir. Mars’ı kolonileştirmek amaçtı. Roket teknolojilerini geliştirmek isteyen Musk, yıl olarak 2002 yılında haziran ayında SpaceX’i kurmuştur. Odaklanmış olarak fırlatma araçları gelişimini ve şirket olarak SpaceX ilk Falcon 1 ve Falcon 9 roketlerini üretimini sağlamıştır.

Elon Musk kimdir? Elon Musk Hakkında Tüm Detaylar

Elon Musk ve SpaceX

Paypal

PayPal; 1999 yılında X.com’u kurmuş ve başlatmış olduğu şirketin Confinity’yi satın alarak büyümesini sağlamıştır. Böylece PayPal ortaya çıkmıştır.

Tesla

Tesla; çoğu insanın elektrikli olarak araba sektörüne iş yok dendiğinde Tesla’yı kurmuş olan Musk, temiz bir enerji sektörü ve bu şekildeki adımı atmış olduğunu söyleyebiliriz. İlk olarak Musk, Tesla Roadster’i üretmiş ve yaklaşık olarak 2500 tane 31 ülkede satmıştır.

Elon Musk: 'Tesla Almayın!' - onedio.com

Elon Musk Tesla

SolarCity

SolarCity; iş yerlerine ve evlere aynı zamanda devletlere güneş enerjisini kurmuş ve ihtiyaçlara karşılık vermiştir. 2006 yılında kurulmuş aynı zamanda 15000 çalışan ile birlikte SolarCity, kurulum ve finansal olarak sistem ekibi ile birlikte çoğu alanda sorumluluğu üstlenmiştir.

OpenAL

OpenAl; bütün dünyada inatla yapay zeka alanında uyarmaya devam eden ve Musk yapay zekanın dünyada sonunu getirecek olan ve insanlığı yok edeceğine tüm kalbiyle inanmıştır. Kar amacı olmayan ve böyle bir amaç gütmeyen OpenAl şirketinin kurucusu Musk’ın amaç olarak insanlığının yardımcı bir şekilde olabilecek ve dost olarak yapay zeka araştırmalarının yapılmasını ve geliştirilmesini sağlamıştır.

HyperLoop

Hyperloop; Musk’ın kendine göre kolay proje ve trafikte sıkılmasının üzerine faaliyet göstermeye başladığı bir işlemdir. Yeraltı tünelleri kazarak daha sonra California’da trafik problemlerini azaltmayı hedefleyerek Richard Branson ile Musk ortak olmuştur.

Elon Musk Ve Evlilikleri

Özel hayatı iş hayatı kadar hızlı olarak gelişen Musk’ın sürükleyici bir özel hayatı olmuştur. İlk olarak 2000 yılı itibari ile Justine ile evlilik yapmıştır. Daha sonra ise 8 yıllık bir evlilik sürecinden sonra bu evliliklerini bitirerek. Musk, 2010 yılında Talullah Riley ile hayatını birleştirdi. 2 yıl sonra boşanıp yalnızca 1 yıllık süre ile ayrı kalabildiler. 2013 yılında tekrar bir araya geldiler. Fakat bu defa yürütemeyerek 2016 yılında tekrar boşandılar. Musk, bu evliliğinin ardından toplam olarak 6 çocuk sahibi oldu. İsimleri ise, Nevada Alexander, Xavier, Saxon, Griffin, Damian ve Kai’dir.

Hayırsever Yönü

Yalnızca çevreye değil, yardıma ihtiyacı olan hemen hemen herkese yardım etmeyi seven bir yönü olan Musk, kazanmak istediği her şeyi birşeylere dönüştürmeyi sevdiğini söyleyebiliriz. Başkanlık etmiş olduğu vakıftan bahsedecek olursak, Musk Vakfı, bu vakfın çocuk sağlığı ve bilimsel eğitim olarak temiz enerjiyi de içinde barındırdığı hayır işleri olarak yürütülen bir vakıf olduğunu belirtebiliriz. Bunun yanı sıra ise X Prize Vakfı ise yönetimin kendisine verilmesi ile birlikte yenilenebilir enerjiye teşvik konusunda çalışmalar yapılmıştır. Bunun gibi birçok vakfa da üyeydi. Elon Musk, sonunda Nisan 2012 yılı itibari ile The Giving Pledge’ye Verme Yemini olarak katıldı. Servetinin birçoğunu hayır işlerine harcamış ve bu konuda yemin etmiştir. Vermiş olduğu yemin ile birlikte küçük bir çocukken kendine vermiş olduğu sözler ile eşdeğer olarak çocukluğuna dönmenin huzurunu yaşamıştı. Belki Elon Musk büyüdüğünü ve çoğu şeyi başardığını görmüştü. Şu an ise dünya gözü ile göreceklerine dar bakmıyor hayata.

Mars’ta Hayat Kurmak

Elon Musk tarih vererek açıkladı. İnsanların Mars'ta yaşayacağı evin fotoğrafını gösterdi

Elon Musk ve Mars Hayali

Musk, eylül 2015 yılı itibari ile The Late Show With Stephen Colbert isimli olarak televizyon programına katılmış ve aynı zamanda Mars ile ilgili olarak kendisine yöneltilmiş olan bir soruya şöyle yanıt vermiştir; sonuçta Mars dünyaya benzer bir gezegene dönüştürülebilir. Sıcaklığı artırabilirsiniz. Bu cevabın detayına inecek olursak, bu durumu yapmanın hızlı bir yolu ve yavaş bir yolu olarak iki yol vardır. Hızlı yol öncelikle Mars’ta çukurlara termonükleer bomba atmaktır. Daha sonra bu konu hakkında açıklama yapmıştır. Fikrin yalnızca nükleer füzyon yolu ile birlikte Mars’ın yanında iki güneş oluşumunun olduğunu dile getirerek açıklamıştır.

Küresel Isınma İle Savaş

Elon Musk: 3. Dünya Savaşı bu yüzden çıkabilir! (Elon Musk kimdir, kaç yaşında?) - Teknolojiden Son Dakika Haberler

Musk, kuzeni ile Lyndon Rive’yi CEO olarak ortak bir kurucusu olarak seçilmiş ve daha sonra ise şirketin adını SolarCity olarak koymuşlardır. Birleşik Devletler’in en büyük olan güneş enerjisi sağlayıcısı idi. Bu şirket kurulumundaki esas amaç ise küresel ısınma ile savaştı. Tıpkı tesla’nın yapmış olduğu gibi. Bu şirketinin yatırım yapması ve en büyük motivasyonun ise çevreye karşı duyarlılık olduğu ifade edilmektedir.

2012 yılında ise Tesla Motors ve SolarCity çatısı altında güneş panellerinin elektrik şebekesi olarak etkisini yumuşatabilmek adına elektrikli araçların bataryalarını kullanıma açılmasına karar verildiğini de açıklamıştır. Böylelikle gerekli olarak iş birlikleri sağlanmıştır. Tesla’nın izinden giden Musk, ilham kaynağı olarak tesla’yı örnek almıştır. Daha sonra ise Tesla Motors’un ortak kurucusu olmuştur. Özellikle ürün tasarımları ve başkanlığını yapmış ve elektrikli olarak araçların ilgisi çok önceleri çocukluk yaşlarında Tesla’yı keşfettiği zamanlarda olmuştur. Böyle bir proje ile Vceo ve Martin Eberhard’ı işe alarak başlamıştır. Bunun yanı sıra başlangıçta büyük risk görünüyordu. Anaparanın tamamını neredeyse ilk iki yatırım turu ile harcamıştır. Başarı kaçınılmazdı fakat başarısızlık mümkün bir durumdu. İlham kaynağı olarak Tesla’yı örnek aldığı için vazgeçmek olmazdı. 2008 yılı itibari ile ekonomik kriz ile birlikte zorunlu olarak işten çıkarmalar başlamıştır. Daha sonra CEO görevinin altını doldurmuştur.

Kaynak