Charlie Chaplin Kimdir?

Sinema, hepimizin hayatında yer etmiş, en yaygın kültür ve eğlence araçlarının başında gelir ve tarihi uzun yıllar öncesine dayanır.

Konuşmadan her şeyi anlatan adam Charlie Chaplin. Şimdi gelin beyaz perdenin, gerçekten de siyah ve beyaz olduğu yıllara dönüp, o dönemin en ünlü yıldızını sizlerle birlikte analım.

Charlie Chaplin’in Hayatı

Charlie Chaplin Kimdir? Hayatı, Sözleri ve Filmleri | Paratic

16 Nisan 1889 ‘da Londra’da hayata gözlerini açan Chaplin, fakir bir ailenin haliyle fakir çocuğuydu. Annesi ve babası çeşitli gösterilerde sahne alan profesyonel sanatçılardı ama maalesef o daha üç yaşına gelmeden ayrılmışlardı.

Daha sonraki dönemlerde annesi ile yaşamaya başlayan Chaplin’in bir de Sydney Chaplin adında bir üvey kardeşi vardır.

Anne Chaplin hayatı boyunca psikolojik sorunlar yaşamış ve son olarak bu olayların yarattığı durumlar nedeniyle sesini kaybedince bir rehabilitasyon merkezine yatırılmıştır. Ve artık Chaplin kardeşler babası ve onun metresiyle yaşamak zorunda kalacaktır.

Babasıyla olan macerası, Charlie 12 yaşındayken babasının alkolizm ile olan mücadeleyi kaybederek 37 yaşında ölmesiyle son bulmuştur.

Annesinin de bir türlü düzelememesi sebebiyle Charlie çok kötü şartlara sahip bir bakım evinde yaşamaya başlamıştır.

Burada ve öncesinde yaşadığı acılar ve sıkıntılar ilerleyen yıllarda, sanat yaşamının üzerinde çok ekili bir şekilde kendini gösterecektir.

Charlie Chaplin’in Sanat Yaşamı

24 Maddede Charlie Chaplin ve Şarlo Efsanesi | ListeList.com

Sanatçı bir aileden gelmenin de etkisiyle bu camiadan uzak durmak elbette ki mümkün değildi. On parmağında on marifet olan Chaplin, oyuncu, yönetmen, besteci aynı anda da kurgu ustasıdır.

İlk filmi 1914 yapımlı Makin A Living’tir. Ama onu tanıdığımız, izledikten yıllar sonra bile aklımıza geldiğinde yüzümüzde istemsiz tebessüm yaratan adam, Charlie Chaplin yapan ise Kid Auto Races filmidir. Bu filmde yarattığı Şarlo karakteri İngiliz sahne dünyasıyla özdeşleşmiştir ve onu tüm dünyanın tanımasına olanak sağlamıştır.

Değişik mimik ve hareketleri, sakar davranışları, tuhaf giyimiyle Şarlo, komedi dünyasındaki efsane karakterlerin arasında yerini bulmuştur.

Çektiği onlarca kısa film sayesinde ve de sinemanın büyüleyici yüzünü yeni yeni göstermesinin etkisiyle kısa sürede büyük üne kavuştu.

Kaynak