Sürü Bağışıklığı Nedir?

1923’te, Manchester Üniversitesi bakteriyologları W.W.C. Topley ve GS Wilson, bazıları aşılandığında bakteriyel enfeksiyonların bir grup fareye nasıl yayıldığına dair bir çalışmada sürü bağışıklığı ifadesini ortaya attılar. Konuyla ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurgulamalarına rağmen, temel fikir bir topluluğun Bireysel üyelerinin belirli bir kısmının bağışık olması durumunda bulaşıcı bir hastalığa karşı genel koruma sağlamak.

Örneğin, hasta bir kişi dört kişi hastalığa karşı bağışık olan beş kişiyle temasa geçerse, o kişi bunu duyarlı bir kişiye aktarabilirdi. Diğer dört kişi sağlıklı kalmakla kalmaz, aynı zamanda hastalığı karşılaştıkları kişiye de aktarmazlar. Bu şekilde, tekil vakaların kontrol altına alınması çok daha kolay hale gelir ve oldukça bulaşıcı bir hastalık, tüm toplum için çok daha düşük bir tehdit haline gelir.Yeni koronavirüs için sürü bağışıklığı nedir? Bir hayalin peşinde miyiz?

Topley ve Wilson bu terimi tanıttıktan yaklaşık bir asır sonra, insanlar sürü bağışıklığının gerçek hayatta birkaç defadan fazla gerçekleştiğini gördü. Enfeksiyon Kontrolü ve Epidemiyoloji Uzmanları Derneği’nin açıkladığı gibi, bu genellikle bir nüfusun çoğunluğunun belirli bir hastalığa karşı aşılanmasıyla ortaya çıkar. Örneğin, suçiçeği veya kızamığa yakalanmak hala mümkündür, ancak ABD’de o kadar çok insan bu aşıları almıştır ki, bireysel vakalar kolayca salgınlara (veya pandemilere) dönüşmez.

Sürü bağışıklığı, birçok kişi bir hastalığa yakalandığında ve şimdi onları tekrar yakalamaya karşı bağışık hale getiren antikorlara sahip olduğunda da ortaya çıkabilir. Henüz COVID-19 için bir aşımız olmadığından, bazı insanlar bu şekilde sürü bağışıklığına ulaşabileceğimizi umuyor. Ancak Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu’nda epidemiyoloji profesörleri olan Gypsyamber D’Souza ve David Dowdy’ye göre, iyileşen COVID-19 hastaları yalnızca “aylar, yıllarca” hastalığa karşı bağışık olabilir. Şu anda bu özel koronavirüs ile yeniden enfeksiyonun nasıl çalıştığını bilmek için yeterli bilgiye sahip değiliz, ancak insanlara diğer koronavirüslerle yeniden bulaşabileceklerini biliyoruz. Başka bir deyişle, sürü bağışıklığını bu şekilde elde etmeye güvenmemeliyiz.Sürü bağışıklığı nedir ve mümkün mü?

Ayrıca, tüm popülasyonun sürü bağışıklığına sahip olması için bireylerin en az yüzde 70’inin COVID-19’a karşı bağışıklığa ihtiyaç duyacağı tahmin edilmektedir. Sağlık sistemimiz, insanların bağışıklık elde etmek için kasıtlı olarak enfekte olması durumunda meydana gelebilecek vaka sayısı ve feci ölümlerin sayısı ile çabucak boğulacaktı.

Özetlemek gerekirse: COVID-19’u fethetmek için en iyi seçeneğimiz sosyal mesafeli olmak, maske takmak ve sabırla aşı için beklemektir.