Ayna hastalığı, kişide var olan fakat kendisinin düşündüğü kadar göze batmayan çeşitli kusurların, kişi tarafından fazlaca büyütülmesine verilen addır. Çoğu zaman estetikle alakası bile olmayan bu rahatsızlık, aslında psikolojik bir hastalıktır. Kişi kendindeki ufacık bir kusuru takıntı haline getirir ve sürekli bu kusuruyla uğraşır. Aklını sürekli oraya verir ve bunu kendinde bir takıntı haline getirir. Bu tip kişilerde, sürekli bir doktora gidip, kendi kusurlarını düzelttirme isteği belirir. Gerçekte hiç de göze batmayan sıkıntıların aslında psikolojik bir sebeple ortaya çıktığını düşünen doktorlar ise, bu tür hastaları psikiyatrı servisine yönlendirirler. Fakat bu kişiler hiçbir zaman psikolojik bir sıkıntıları olduğu gerçeğini kabul etmezler. Ve tedavi olmayı reddederler.
Estetik operasyonlar içi tüm maddi imkânlarını seferber etmek için uğraşırlar.
Dismorfofobi Neden Ortaya Çıkar?
Bu rahatsızlık, genelde, içine kapanık, fazla arkadaşı olmayan, çok güzel olmayan, sürekli dışlanan veya aşırı kilolu kişilerde ortaya çıkmaktadır. Son zamanlarda ünlü kişilerin, televizyonlarda sıkça insan önüne çıkmaları veya güzel vücutlu veya güzel bir surata sahip insanların kendilerini sanal ortamda ifşa etmelerinin ardından, Kişilerde bu tip insanlara karşı bir özenti oluşur. Ayna Hastalığının Tedavisi Mümkün Müdür? Öncelikle bu tür rahatsızlığı bulunan kişilerin kesinlikle psikolojik bir destek almaları şarttır. Aynı zamanda bu desteğin yanında da mutlaka ilaç tedavisi görmeleri gerekmektedir.
Psikolojik bir rahatsızlık olduğundan dolayı, direkt olarak ölüme yol açmasa da kişide bir depresyon haline ve buna bağlı olarak intihara kadar varabilen sonuçlara yol açabilmektedir. Öncelikle görülecek tedavideki amaç, kişinin fiziksel bir kusurunun aslında var olmadığını kişiye kabullendirebilmektir. Bu sağlandıktan sonra kişi zaten, aklından geçen kötü düşüncelerden sıyrılabilecektir. Ayna Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Bu hastalıkta öncelikle aynaya küs olmak ilk belirtilerdendir. Kendini beğenmeme durumu, aynaya çokça bakmak da ayna hastalığının göstergesi olabilir. Kendini beğenmeme hali iyice ortaya çıkmışsa ve bu durum iş hayatını veya sosyal yaşantısını etkiliyorsa, kesinlikle bir sıkıntı olduğu düşünülmeli ve bir estetik doktoruna değil de öncelikle bir psikiyatra görünmelidir.
Yazar: Ensar Türkoğlu
Bir yorum yazın