Ağız Kokusu Sebepleri ve Çözümleri

Ağız kokusu neden olur?

Çoğu bireyin farkında dahi olmadığı ağız kokusu problemleri, bu bireylerin ne yazık ki etrafındaki kişiler tarafından hoş karşılanmamakta ve hafızalarda kötü bir izlenim bırakmaktadır. Ağız kokusuna sahip olan kişilere de bu durum saygı ve görgü çerçevesi içerisinde alelade söylenemeyeceği için iki taraf içerisinde de farkında olunmayan ve fark ettirilmemesi gereken bir süreç devam etmektedir.

Aslında bir kişinin ağzının kokup kokmadığını anlaması çok basit bir süreçtir. Yapılması gereken tek şey avuç içinizi ağzınıza kapatarak nefes alıp verdiğinizde nefesinizi koklamaktır. Ancak bu deney çoğu kişi tarafından bilinmemesiyle ve insanların kolay kolay ağız kokusu problemini kendilerine konduramamasıyla ağız kokusu problemi çoğu zaman sonlandırılamadan devam etmektedir.

Ağız kokusunun yaygın bir şekilde görülen bir durum olmasının sebebi, oluşmasına neden olan eksikliklerin ve etmenlerin çoğu kişi tarafından tekrarlanıyor oluşudur. Yani diş fırçalama alışkanlığının olmaması gibi, dil temizleme alışkanlığının olmaması gibi, sık sık sigara kullanımı gibi, ağız kokusu yaratacak besinleri tüketmek gibi etmenler ağız kokusuna neden olan ana etmenlerden bir kaç tanesidir.

Ağız kokusu problemine tıp dilinde “halitosis” adı verilir. Kelimenin ana anlamı hoş bir kokuya sahip olmayan nefes yapısı anlamındadır. Ağız kokusuyla ilgili kişilerin edindikleri deneyimlerin hemen hemen hepsinde, ağzı kokan kişiden ziyade o kişinin sürekli yakınında olan kişilerin ağız kokusunu fark etmesi sorunsalı yaşanmaktadır.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi ağzı kokan kişilere açık açık söylenebilecek bir durum teşkil etmediğinden ağız kokusu problemi, problemi yaşayan kişiden çok yanında kokudan etkilenen kişi için çok zor bir süreç olmaktadır. Çünkü bu kişi hem kokudan rahatsız olduğunu belli etmeyecek tavırlarda bulunmak zorunda kalmakta hem de probleme sahip olan kişiyi utandırmamak adına bu problemi saklayabildiği yere kadar içinde saklamak durumunda kalmaktadır.

Ağız kokusuna sahip kişilerin türleri nelerdir?

Ağız kokusunu tıbbi olarak açıklayabilmek için fizyolojik etmenlere göre ve patolojik etmenlere göre bu sorunu iki ayrı gruba ayırabilmek mümkündür. Bu etmenler de şu şekilde incelenebilir;

Fizyolojik ağız kokusu : Bu tip ağız kokuları, sağlıklı olan bireylerde dahi ortaya çıkmaktadır. Özellikle sabah uykudan kalkış esnasında sindirim kanallarında biriken gazlardan dolayı ya da dil yapısında gece boyunca üreyen bakterilerden dolayı ağız kokusunun oluşması muhtemel bir ihtimaldir. Bu şartlar altında oluşan ağız kokuları fizyolojik ağız kokusu başlığı altında incelenmektedir.

Bu tipte olan ağız kokusu problemlerini giderebilmek için çok sık olmasa da çinko içerikli ağız gargaralarıyla temizlik yapmak ya da dilin sırt kısmını sıklıkla fırçalamak en basit yöntemlerdendir. Herhangi bir beslenme sonrasında oluşacak ağız kokuları da sakızla ya da ağız kokusunu engelleyici ürünlerin kullanılmasıyla kısa sürede giderilebileceğinden fizyolojik ağız kokusu çatısı altında değerlendirilebilmektedirler.

Örnek verecek olursak, gün içerisinde sarımsak gibi güçlü kokusu olan besinlerden birini tüketmiş olan kişinin ağzında oluşan kokunun verdiği rahatsızlık kısa süreli bir ağız temizliği ya da çiğnenecek bir sakızla hemen geçirilebileceği için bu kokulara fizyolojik ağız kokuları denmektedir. Bu yüzden bu tip ağız kokularında da uzman hekime danışılacak seviyede bir hastalık söz konusu olmamaktadır.

Patolojik ağız kokusu : Tıp dünyasında “gerçek halitosis” olarak adlandırılan patolojik ağız kokusu, genellikle artık bu tip ağız kokusuna sahip olan kişilerin kokunun farkında olduğu ancak engelleyemeyeceğini düşündüğü için onunla yaşayıp doktor kontrolüne görünmediği bir ağız kokusudur.

Bu tip hastaların ciddi olarak bir doktor kontrolüne gidip ağız kokusuna karı tedavi süreci başlattıkları çok nadir görülmektedir. Bazı durumlarda çok şiddetli ağız kokuları olsa bile bu konunun farkına da varamamaktadırlar.

Patolojik halitosis vakaları olarak adlandırılan patolojik ağız kokusu hastaları, kendi aralarında üç farklı tip olarak incelenebilmektedirler.

1.tip : Ortada olan ağız kokusu problemini kendi kendine keşfeden hastalar tip 1 kategorisinde bulunmaktadır. Kendi farkettikleri kokuya rağmen yüzdelik oranda bu hastaların sadece yüzde yirmi dördü doktor kontrolüne gitmektedir.

Çünkü çoğu ağızlarındaki kokuya alışmış duruma gelmektedirler. Ancak hastaneye giden yüzde yirmi dörtlük dilimdeki bireyler de şikayetlerini genelde farklı olarak doktora aksettirip, ancak kontroller sonucunda ağız kokusu problemi tedavisi göreceklerini öğrenmektedirler.

2.Tip : Kişinin ağız kokusu problemi kendisi tarafından değil yakınları tarafından tespit edilmektedir ve muhtemelen kendisine kırılmayacağını düşündükleri en yakınlarından birinin kişiye problemini söylediği durumdur. Durumu bu şekilde öğrenen 2. tip hastalarının da sadece yüzde ellilik oranı çözüm için doktora başvurmaktadır.

3. tip : Bu tip hastalarda kesin olan bir durum olmamakta, sadece kendisinin şüpheleri ve yakınlarının şüpheleri söz konusu olmaktadır. Hastanın belirli dönemlerde ağzının koktuğuna dair şikayetleri olduğu göze çarpmaktadır. 3. tip hastalar en sık olarak doktora danışan hastalar kategorisindedirler.

Ağız kokusuna etkili çözümler

  • Her şeyden önemlisi ağız sağlığınıza dikkat edin. Her sabah ve her akşam dişlerinizi mutlaka fırçalamayı ihmal etmeyin.
  • Diş fırçanızın üzerinde birikecek bakterilerden ötürü 3 ayda bir değiştirmeyi unutmayın. Çünkü eskiyen ve yıpranan diş fırçalarında hem koku oluşmakta hem de ağız kokusunun seviyesini arttırıcı bakteriler birikmektedir.
  • Dişlerinizi fırçalama işlemine geçmeden önce, öncelikle ağzınızı diş ipiyle temizlemek daha da iyi etki almanıza imkan verebilmektedir. Diş ipinin diş fırçasının ulaşamayacağı yerlere ulaşması, ağızda koku yapacak artıkların kalma ihtimalini düşürmektedir.
  • Diş temizliğinin yanında mutlaka bununla bağlantılı olarak dil temizliği de yapılmalıdır. Çünkü dilin üzerinde de beslenmeden ve başka nedenlerden kaynaklanan pek çok bakteri türü birikebilmekte ve koku yapabilmektedir. Dil temizliği özelliği bulunan özel diş fırçalarında kullanarak dil temizliğinizi de gerçekleştirmeniz mümkündür.
  • Sigara kullanımı ağız kokusu yaratan en temel faktörlerden biridir. Hem genel olarak vücut sağlığınız için hem de dolayısıyla ağız sağlığınızı korumak için sigara kullanımını sonlandırmanız gerekmektedir.
  • Ağız kuruluğu ve vücudun genel olarak ihtiyacı olan su konusunda eksik kalması, ağız kuruluğu yapan önemli nedenlerdendir. Gün içerisinde 3 litre gibi bir miktarda su tüketmek hem ağız kuruluğu gibi bir sorunla karşılaşmamanıza hem de vücudunuzun ihtiyacı olan suya doyması neticesiyle ağız kokusu yaratmaması sonuçlarını görmenize sebep olmaktadır.

Kaynak