5 Ünlü Sınır Duvarı

Sınır duvarları eski zamanlara kadar uzanırken, sayılarında dramatik bir artış görülen 21. yüzyılda özellikle dikkat çekici hale geldi. Taraftarlar yasadışı göçü, uyuşturucu kaçakçılığını ve terörü sınırladıklarını iddia ediyorlar. Ancak eleştirmenler, duvarların etkisiz ve çok maliyetli olduğunu iddia ediyor – bir rapora göre, ülkeler genellikle 0,5 millik bir sınır çitini inşa etmek için 1 ila 10 milyon dolar harcıyor ve bakım ek bir masraf oluyor. Tartışma devam ederken, tarihteki daha dikkate değer sınır duvarlarından bazılarının bir listesini çıkardık.

1) Çin Seddi


Muhtemelen en ünlü sınır duvarı olan Çin Seddi, dünyanın en büyük bina-inşaat projelerinden biridir. Yaygın olarak yaklaşık 5.500 mil uzunluğunda olduğuna inanılmasına rağmen, 2012 yılında Çin, duvarın gerçekte 13.170 mil uzunluğunda olduğunu iddia eden (tartışmalı) bir çalışma yayınladı – Dünya’nın çevresinin yarısından fazlası. İnşaat MÖ 7. yüzyılda kuzey Çin’de başladı ve iki bin yıl boyunca devam etti. Yapım aşamasında bir milyon kadar işçinin öldüğü ve bu duvara “dünyadaki en uzun mezarlık” takma adını verdiği bildirildi. Ancak duvar, istilaları önlemek için çok az şey yaptı. Örneğin 13. yüzyılın başlarında Cengiz Han ve Moğol ordusu bariyeri kolayca aştı. Bilim adamlarına göre, “duvar hiçbir zaman işe yaramadı” ve gerçek güvenlikten daha fazla “siyasi propaganda” sağladı.

2) Berlin Duvarı


Almanya’nın bölünme döneminde, Sovyet kontrolündeki Doğu Almanya’dan yaklaşık 2,5 milyon kişi ayrıldıktan sonra, ülke hükümeti Batı Berlin’e ve dolayısıyla Batı Almanya’ya duvarlar arası erişim için bir duvar inşa etmeye karar verdi. İnşaat 12–13 Ağustos 1961 gecesi başladı ve duvarlar ve diğer güvenlik önlemleri sistemi sonunda Berlin’den 28 mil ve Batı Berlin çevresinde 120 mil (120 kilometre) genişledi. Gözetleme kuleleri, silah mevzileri ve mayınlara sahip olmasına rağmen, duvar, oldukça duyurulan kaçışlara sahne oldu ve yaklaşık 5.000 Doğu Alman’ın geçtiğine inanılıyor. Ancak yaklaşık 200 kişinin öldüğü düşünülüyor. Berlin Duvarı, Soğuk Savaş’ın önemli bir sembolü haline geldi ve 1987’de ABD Başkanı. Ronald Reagan ünlü bir şekilde Sovyet lideri Mikhail Gorbaçov’u “bu duvarı yıkmaya” çağırdı! İki yıl sonra, Sovyetler Birliği çökmeye başlayınca duvar açıldı.

3)Gorgan Seddi


Çin Seddi kadar iyi bilinmese de, kuzey İran’daki bu engel ismine dayanıyor. 5. – 6. yüzyılda Sāsānian hanedanlığı döneminde inşa edilmiş ve esas olarak Akhunlar ve Türklerden gelen saldırıları püskürtmek için tasarlanmıştır. Duvar, günümüz Golestan eyaletinin yaklaşık 124 mil uzunluğunu kapsıyor ve yaklaşık 40 kale içeriyor. Bariyere ek olarak, 200 milyon tuğla üretimi için su sağlamak için ayrıntılı bir kanal sistemi inşa edilmeliydi. Tuğlalar kırmızıydı ve duvarın takma adı olan “Kızıl Yılan” a ilham veriyordu.

4) Belfast Barış Duvarları


Listedeki diğerleriyle karşılaştırıldığında yeni olsalar da, bunlar mevcut eğilime meydan okumak için dikkat çekicidir – inşa edilmek yerine, bu duvarlar sökülme sürecindedir. Barış Duvarları (veya Barış Hatları) ilk olarak 1969’da Katolik mahallelerini Protestanlardan ayırmak için Belfast’ta inşa edildi. O zamanlar Kuzey İrlanda, Birleşik Krallık’ın bir parçası olarak kalmak isteyen sendikacılar (çoğunlukla Protestanlar) ile İrlanda’ya katılmak isteyen milliyetçiler (Katolikler) arasında şiddetli bir çatışma olan “Sorunlar” ın ortasındaydı. Sonunda yaklaşık 100 duvar ve diğer engeller dikildi. Bununla birlikte, iyi komşular yaratmaktan ziyade, çitler bir “anormallik atmosferi” yaratmakla suçlandı. 2013’te Kuzey İrlanda hükümeti 2023’e kadar tüm duvarları kaldırmaya söz verdi ve ilk Barış Duvarı 2016’da yıkıldı.

5) Hadrian Duvarı


Bu Roma bariyeri, kuzeybatı Britanya’yı barbarlardan korumak için inşa edildi. Çalışmalar Roma İmparatoru Hadrian’ın (MS 117-138’de hüküm sürdü) emriyle başladı ve 15.000 piyadenin onu tamamlaması yaklaşık altı yıl sürdü. Duvarın kendisine ek olarak kuleler, kaleler (milecastler) ve kışlalar vardı. Daha sonra 73 mil kadar genişletildi ve yaklaşık 410’a kadar kullanımda kaldı. Duvar, Roma İmparatorluğu’nun askeri mimarisinin dikkate değer bir örneğidir. Ancak, belki de bazıları için daha da önemlisi, Hadrian Duvarı, popüler kültürün en ünlü duvarlarından biri olan Game of Thrones’daki büyük buz Duvarı’na ilham verdi.