SÜRGÜN EDİLMİŞ 5 ŞAİR

Pek çok şair, sanatlarında yerin yüceltilmesini yazar. Ancak bazen işlerinin en iyisi, yer kaybetme duyguları – kişinin kalıcı evinden ayrılma ve ona eşlik eden kimlik ve refahın istikrarı gibi duyguları uyandırır. Çoğu zaman bu ayrılığın siyasi bir nedeni vardır; savaş, entrika veya baskı olsun ve çoğu durumda sürgün dayatılır. Diğer durumlarda, sürgün, şairin evini daha az ev gibi gösteren siyasete kendi kendine empoze edilen bir tepkidir. Aşağıdaki liste, hiçbir şekilde kapsamlı değildir, çalışmaları sürgün durumuna tanıklık eden beş şairi tanımlamaktadır.

1) Dante


Batı sürgün edebiyatında, ortaçağ Floransalı şair Dante Alighieri (1265–1321) kadar büyük bir figür görünmüyor. Dante’nin La divina commedia’sı (İlahi Komedya), Cehennemin derinliklerinden, Araf Dağı’na ve nihayetinde bir Tanrı vizyonuna doğru bir sürgün yolculuğunda kendisinin kurgusal bir versiyonunu içeriyor. Siyasi partisi hem kraliyet hem de papanın gözünden düştüğünde memleketi Floransa’dan sürgün edilen Dante, İlahi Komedya’sını hem kendi durumuyla hem de manevi bir ifade aracı olarak kabullenmenin bir yolu olarak yaptı.

 

2)Bertolt Brecht


Doktor olarak eğitilmiş ve en iyi oyun yazarı olarak tanınan Alman oyun yazarı Bertolt Brecht (1898–1956) aynı zamanda başarılı bir şairdi. Bir Marksist olan Brecht, 1933’te Adolf Hitler’in iktidara gelmesiyle siyasi bir sürgün oldu. Yurtdışındayken en etkili oyunlarının çoğunu ve en yenilikçi mısralarını yazdı. 1940’ların çoğunda Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşadı, ancak on yılın sonunda Almanya’ya döndü. Kalan günleri için yazmaya devam ederek Berlin’e yerleşti.

3) Li Bai

Tang hanedanı şairi ve resmi Li Bai (701-762), Çin edebiyatının en büyük şairlerinden ve tanınmış ustalarından biriydi. Vatana ihanetle suçlanan (Li’nin mahkemesinde görev yaptığı) bir prens ile birlikte sürgün edildikten sonra kısa bir sürgün süresine katlandı. Li affedildi, ancak hem kısa mahkeme hayatı hem de sürgünden önce ve sonra, belirli bir sabit mesken olmadan Çin’in çoğunu dolaştı. Şiirleri çoğu zaman doğaya olan saygısı ve içkiye olan sevgisiyle ilgili olsa da, sürekli olmayan ev özlemini sık sık yazdı.

4) Du Fu


Çağdaş ve tanıdık Li Bai gibi Du Fu (712–770) Çin şiirinin en büyük ustalarından biriydi. Li gibi, özellikle sürgündeki bir imparatorluk mahkemesine yapılan kısa hizmetten sonra, Çin’in çoğunu dolaştı. Ancak Li, içki sevgisini oldukça sık yazan büyük Taocu şair iken Du Fu, saray ve daha sonra yaşamda savaş ve onun beyhudeliği hakkında yazan büyük Konfüçyüs şairiydi. Şiirsel biçim ve gelenek konusundaki ustalığı, hem istikrarlı bir ev yaşamı hem de zamanın geçmesinden kaynaklanan rahatsızlığa duyulan özlemi vurguladı.

5) Aleksandr Solzhenitsyn
Aleksandr Solzhenitsyn (1918–2008) bir romancı ve tarihçi olarak daha iyi bilinir, ancak aynı zamanda Sovyetler Birliği’nde ve Sovyetler Birliği’nde siyasi bir mahkum olarak deneyimlerinden yararlanan bir şairdi. Yazıları Sovyet rejimini eleştiriyordu ve 20. yüzyılın ortalarında Gulag olarak bilinen bir dizi zorunlu çalışma kampında tutuklu olarak zaman geçirdi. Gulag’daki yaşamla ilgili romanları, Sovyet’te bastırılmış olsalar bile, yurtdışında tanınmasını sağladı ve 1970 Nobel Edebiyat Ödülü ile sonuçlandı (1974’ten 1994’e kadar en uzun sürgün dönemine girdikten dört yıl sonra talep etti). Birlik. Yine de, sadece hapsedildiği sırada değil, hayatının büyük bir bölümünde Soljenitsyn, hapishanenin günlük zorlukları ve evden ayrılmanın üzüntüsü içinde aklı başında kalma çabalarını kronikleştiren şiirler yazdı.