Belgesel Önerisi: The Social Dilemma

” The Social Dilemma” çoğumuzun kendinden bir şeyler bulacağı bir belgesel. Belgeselde sosyal medya platformlarının arka planında yaşanan veri pazarlama olayları konu ediniliyor. Belgesel aynı zamanda sosyal medya için “”insanlığın en büyük varoluşsal tehdidi” yakıştırmasını yapıyor.

Belgeseldeki röportajlar Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter ve Google’ın eski çalışanları ile gerçekleştiriliyor. Ayrıca röportajları destekler nitelikte, öykü tarzında bir kısa film belgesel boyunca aralıklarla karşımıza çıkıyor. İnternet ortamında kişisel verilerimizin güvende olmadığını çoğumuz biliyoruz. Fakat bunu verilerin korunmasını ihlal eden veya buna şahitlik eden kişilerden dinlemek belki bizler için çok daha dikkat çekici olabilir.Belgeselden kare
Belgeselde, sosyal medya platformlarının algoritmalar tarafından verileri kayıt altına aldığından ve bu kayıtlar ile kişilik analizi oluşturarak kişisel verilerin farklı kuruluşlara pazarlanmasından bahsediliyor. Bu platformlar ve bağlı oldukları yapılar neyi görmemizi isterlerse onları gördüğümüz, yanlış bilginin yayılımı, bilgi kirliliği, manipülasyon ve bağımlılık da bahsedilen konular arasında zikredilebilir.

Her türlü kitle iletişim aracı tarafından tüketiciliğe sevk edildiğimiz şu zamanda, bu zihniyetin bahsettiğimiz algoritmaları kullanarak bizi sanal dünyada tutmaya çalıştığını görmek güç değil. Belgeselde bizlerin kişiliğine göre gönderilen bildirimlerden, ana sayfamıza düşen reklam vb. içeriklerden de sıkça bahsediliyor.
İnsanların ellerindeki imkanlardan, bedenlerinden, ailelerinden, hayat tarzlarından memnuniyetsiz olmasına neden olacak birçok etken bu platformlardan kaynaklanıyor diyebiliriz…

” Belgeseli izlediğimden bu yana uzun zaman geçti. İnsan ister istemez “böyle şeylerin açıklanmasına nasıl müsaade edilebilir” tarzında bir soru sorabiliyor. Fakat sosyal medyanın bizleri maruz bıraktığı onca şeyden sonra belgeselde bahsedilenlerin gerçek olmadığını ya da olamayacağını düşünmek kendimizi kandırmak olacaktır diye düşünüyorum. Umarım izleyenler için faydalı olur.

belgeselden kare