Güneş sistemindeki en yüksek dağ nedir diye sorsak belki de bunu cevaplamakta biraz zorlanabiliriz. Dünyanın en yüksek dağını sorduğumuzda da cevap çok fazla gecikmeyecektir. Evet Everest Dağı. Birçok makaleye birçok araştırmaya konu olmuş, hakkında belgeseller ve filmler yapılmış Everest dağı, dünyanın çatısı olarak kabul edilmektedir. Her daim insanoğlunda merak uyandırmış ve bizlere hayaller kurdurarak zirvede olma hazzını yaşatan bu doğa harikası hakkında biraz konuşmak istiyorum. Bu arada şu soruyu da yanıtsız bırakmayalım. Güneş sisteminin en yüksek dağı Marstaki Olimpos dağıdır ve Everest dağının yaklaşık olarak 3 katı yüksekliğindedir.
Çin ve Nepal sınırında bulunan Everest Dağının yüksekliği 8848 metre olarak kabul edilmektedir. Everest dağı yılın büyük bir çoğunluğunda zorlu hava koşullarına sahiptir. Çok sert rüzgarlar ve sıfırın altındaki sıcaklıklar tırmanışı neredeyse imkansız hale getirebilmektedir. Tırmanışın yapılabilmesi için en doğru zaman Mayıs ve Eylül ayları olarak kabul edilir. Tüm bu zorlu koşullara rağmen Everest Dağına zirvesine 4000’den fazla dağcı tırmanış yapmıştır.
Everest Dağı’nın tepesinde duran ilk dağcılar, Yeni Zelanda’dan Edmund Hillary ve Nepal tarafından tırmanan 29 Mayıs 1953’te Sherpa, Tenzing Norgay idi. Hillary ve Norgay, Albay John Hunt liderliğindeki bir İngiliz ekibin üyesiydi. Everest Dağına tırmanabilmeniz ve tırmanışını başarılı bir şekilde tamamlayabilmek için Sherpa olarak adlandırılan rehberlerden yardım almak zorundasınız. Tabi ki bunu da yaklaşık olarak 75.000USD gibi bir ücret karşılığında. Bu görev Sherpalar için de belirli rekorlar ortaya çıkarmıştır. 16 Mayıs 2018’de Nepalli Kami Rit Sherpa Evereste 22 kez tırmandı ve bu alandaki rekoru elinde tutmaktadır.
Everest Dağı’na tırmanmak istiyorsanız, bu yolculuğu yapmak için üç aya kadar ihtiyacınız olacak. Everest Ana Kampı’na gidiş ve dönüş 19 gün sürecek. Everest Ana Kampındayken dağın zirvesine tırmanmak ortalama 40 gün sürüyor.
Kayıtlara göre Everest’te bugüne kadar 280’den fazla ölüm gerçekleşti. Sadece 2010 yılından bu yana, ana kamptan daha yüksek bir noktaya 7.954 kişi tırmanmıştır ve 72 ölüm meydana gelmiştir. Bu ölümlerin çoğu, çığ bitkinlik veya düşmelerden kaynaklanmaktadır ve bu da dağdaki cesetlerin alınmasındaki zorluğu kısmen açıklamaktadır. Baş dönmesi, kusma ve baş ağrısı semptomlarıyla karakterize edilen akut dağ hastalığı da ölümlere neden olabilmektedir.
Oksijen azlığı, yükseklere çıktıkça beyinde oluşacak ödem ve akciğer daralması ile beraber karşılaşabileceğimiz bin bir zorluktan sıyrılarak zirveye ulaştığımızda bizi yemek masası büyüklüğünde kar kubbesi karşılayacaktır. Bu da demektir ki zirvede sadece 6-7 dağcı birlikte durarak zaferin tadını çıkartabiliriz.
Everest Dağı’na 1995 ve 2018 yılları arasında 22 Türk dağcı tırmanmıştır. Everest’e ilk tırmanan Türk dağcı, 17 Mayıs 1995’te zirveye ulaşan Ali Nasuh Mahruki’dir. Everest’e tırmanan ilk Türk kadın dağcı, Eylem Elif Maviş Koç’tur. 22 Temmuz 2005’te, 8.035 metre yüksekliğindeki Gasherbrum II zirvesine tırmanmıştır.
Everest Dağı, her açıdan son derece görkemli bir dağ ve bu dağa tırmanma fikri, birçok insanın hayali konumundadır. Zirveye ulaşmak kadar, güvenli bir şekilde inmek de çok önemlidir. Kazaların birçoğunun inerken yaşanması, birçok dağcının belki de zirveye tırmanmaya bütün ağırlığı verip, oradan geri dönüşe yeterince özen göstermediğine işaret etmektedir.
En çok merak ettiğim konu aydınlattığınız için teşekkür ederim.