Sabahın ilk saatlerinde yudumlanan dumanı üstünde sıcak bir çay veya iyi demlenmiş sıcak bir kahve en önemli ritüellerinizden biri ise, size kötü bir haberimiz var. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım’dan aldığımız bilgilere göre, özellikle çorbasını kaynatmadan içemeyen, sıcak yemeyi ve içmeyi çok sevenlerin, çorbasını dilini yaka yaka içmek konusunda bir kez daha düşünmesi gerekecek. Çünkü yapılan araştırmalar belli bir derecenin üstündeki sıcaklığın kanser riskini artırdığını gösteriyor.
Yapılan araştırmalarda 60 -70 derecenin üzerindeki sıcaklığa sahip olan içecek ve yiyecekleri tüketmenin kanser riskini artırdığı ispatlanmış. Sıcak besinlerin özellikle yemek borusu kanseri yaptığı, ağız içerisinde yaralar oluşturduğu, mide ağrısı ve mide kanseri yaptığı, gırtlak kanseri riskini artırdığı, dil ve dişlere zarar verdiği gösterilmiş.
KBB Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, sıcak yemenin ve içmenin kanser riskini artırdığı yönündeki konuyu Pudra.com için şu şekilde açıklıyor:
“Ağızdan itibaren mideye kadar olan bölgedeki organların, tekrarlayan şekilde yıllar boyu yüksek sıcaklığa maruz kalması durumunda bu bölgedeki dokuların, proteinlerin yapısının bozulması, tıbbi anlamda denatürasyonuna neden olarak, kanser oluşumu için önemli bir risk faktörü yaratır.
KBB Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım’a, her sıcak tüketim kanser riskini artırır mı?” diye sorduğumuzda ise, Yıldırım, bu sorumuza yanıt olarak, “Fark etmeden veya yanlışlıkla bir iki kez ağza sıcak çay almak veya sıcak yemek almak direkt kanser yapmaz ancak alışkanlık haline gelen, yıllar boyu süren sürekli sıcak yemek içmek kanser riskini önemli derecede artırır.” dedi.
Çok acılı ve baharatlı yemek de kanser riskini artırabiliyor!
Pek çok uzmanın da söylediği gibi, azı karar, çoğu zarar…KBB Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konuyu şöyle açıklıyor: “Proteinlerin yapısını bozan bir başka faktör ise alışkanlık noktasında acılı ve baharatlı beslenme biçimi. Acılı ve baharatlı yemek, sıcakla beraber birleştiğinde mide ve yemek borusu için daha fazla risk oluşturuyor. Yine yıllar boyu sigara ve alkol kullanan bir kişi de çok sıcak yiyip içme alışkanlığına sahip ise, yüksek oranda kansere yakalanma riski bulunuyor.”
Pudra.com: Peki dokular kendini onaramaz mı?
KBB Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım: Sıcak maruziyet sonrası dokuların kendini yenileme özelliği var, ancak tekrarlayan sıcak maruziyette dokuların kendini iyileştirme kapasitesi giderek azalacak ve ortaya kanser çıkacaktır. Yine sıcak yemek ve içmek ağızda çıkan aftların da en önemli nedenlerinden biridir. Mide ağrılarının sebepleri de çok sıcak yemek ve içmek olabilir. Çünkü sıcak yeme – içme sonrası mide ağrısı yapar. Sağlığımızdan olmamak için, beslenmede çok sıcak yemekten ve içmekten kaçınmamız gerekir.
Bir yorum yazın