Selülit Nedir? Nasıl Oluşur?

Selülit nedir?

Özellikle kadın cinsiyetinde görülen bir problem olan selülit; deri altındaki “adiposit” isimli yağ hücrelerinin kan dolaşımını ve lenfik dolaşımı bozmasıyla oluşmaktadır. Bu tip bozuklukların oluştuğu vücut bölgelerinde de zaman geçtikçe yağ hücrelerinin arasında oluşmakta olan “fibrotik bantlar” deri yapısında bir takım çöküşlere ve portakal kabuğuna benzer görüntülerin oluşmasına yol açmaktadır.

Selülit nasıl oluşur?

Selülit, öncelikli olarak dolaşım bozukluğundan meydana gelmektedir. Dolaşım bozukluğuyla birlikte damarların duvar yapısından sızan sıvı, dokuların ara kısımlarında toplanarak ödem oluşturmaktadır. Bunun yanında oluşan bu ödemler hem yağ hücrelerinin birbiriyle olan iletişimine hem de kan hücrelerinin birbirleriyle olan iletişimine zarar verebilmektedir. Aynı zamanda yağ hücrelerinin kimyasal yapısında metabolik bozukluklar da oluşturabilen selülit durumu, bağ dokusunun yapılanmasında problem yaratarak sert bir duruma geçmesine neden olmaktadır.

Tüm bu anlatılan durumlardan sonra doğal olarak elastik yapısını kaybetmiş bulunan, fibröz yapıdaki bantlarla çevrili aşırı büyükleşmiş yağ dokularının oluşturduğu nodüller meydana gelmektedir. Hemen deri altında selülit olarak adlandırdığımız bu durum, deri yüzeyinde de çukurlaşmış bir görüntünün ortaya çıkmasına yol açmaktadır.

Daha da ilerleyen dönemlerde selülite karşı bir önlem alınmaması takdirinde bu nodüller daha da büyüyerek birbirlerine yapışırlar ve daha da büyük nodülleri meydana getirirler. Cilt yapısına bu kadar yakım bir yerde bu tip oluşumların cilt üzerinde belli olması kişiyi demoralize edecek durumlara dahi sokabilir. Ayrıca nodüller ne kadar büyük olursa sinirler üzerine yaptığı baskı da o derece fazla olduğundan ağrı durumları da meydana gelebilmektedir.

Tabi her sağlık probleminde olabileceği gibi selülit problemlerinde de bireyin kişisel olarak yaptığı eksiklikler de selülit oluşumunu tetikleyebilmektedir. Bunun en büyük örneği sürekli olarak yağlı ve karbonhidratlı besinlerle aşırı derecede beslenmektir. Tabi her şeyden önce bireyin ailevi olarak genetik yapısı bu duruma yatkınsa selülitten kurtulması çok zordur ancak en azından kontrol altında tutabilmek kendisinin elindedir.

Bunun dışında sürekli tuzlu besinler tüketme, hareketsiz bir yaşama sahip olma, besin lifi açısından vücudu yetersiz bırakma gibi etmenler de çok kolay selülit oluşturan etmenlerdir. Çoğu kadın farkında olmasa da çok sık topuklu ayakkabı giyerek baldır kaslarında fonksiyon azalması meydana getirdikleri için baldırlarında selülitin oluşma durumunu tetiklemiş olmaktadırlar.

Kaynak