Uyku hayatımızın üçte birini oluşturur ama çoğumuz uyku düzenimize gereken özeni göstermeyiz. Uykuda iken beynimiz ve vücudumuz yeniden yapılanır. Uyuduğumuzda vücudumuzdaki kanın 1/5i beyni besler. Uyku esnasında nöroplastisite dediğimiz sinir hücreleri arasındaki bağlantıyı sağlayan ve uzun süreli hafızayı güçlendiren yeni sinaptik ileti tomurcukları oluşur. Yapılan bir araştırmaya göre; erken uyumanın zihin ve beden üzerinde son derece olumlu bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Anna Wintour, Oprah Winfrey gibi kendini kanıtlamış başarılı insanların ortak bir noktası var; hepsi gece saat 22 civarında uyurlar. Düzenli uyku vücudun sirkadiyen ritmi için gereklidir. Bu sayede kişi hem zihinsel hem de fiziksel açıdan daha iyi hisseder. Peki her gece 22 de uyursak vücudumuz nasıl etkilenir? Gelin hep birlikte buna bir göz atalım.
- Uykudan en iyi verimi alırsınız
Derin uyku yani REM uykusu ve derin olmayan hafif uyku 90 dakikalık döngülere bölünmüştür. Uykumuzun en derin ve en dinlendirici kısmı 22:00 – 02:00 saatleri arasıdır. Bu ise tamamen dinlenmek için döngünün erken saatlerinde uyumaya başlamanız gerektiği anlamına gelir. Ayrıca bu konuda yapılan bir çalışma, daha erken uyumanın geceleri bizi endişelendirecek şeyleri düşünmemize engel olabileceğini gösteriyor.
- Vücudunuzun şekle girmesine yardımcı olursunuz
Derin uyku döngüsündeyken vücudumuz büyüme ve onarım hormonları üreterek kendini iyileştiriyor. Bu önemli aktivite, özellikle spor yapan ve vücudunu şekle sokmak isteyen insanlar için son derece önemlidir. Çünkü hormonlarınızın düzgün salgılanması ve vücudunuzun düzgün çalışması emeklerinizin karşılığını alabilmeniz anlamına geliyor.
- Stres seviyeniz azalır
Stres, aslında tüm dünyadaki insanların maruz kaldığı bir faktördür. Yeterince uyuyamamak, vücumuzda stres hormonu olarak bilinen kortizolün daha yüksek seviyelerde salgılanmasına neden olabilir. Bu da stres seviyenizi artırır. Stres ise zihin ve beden üzerinde pek çok olumsuz etkiye sahiptir. Ancak düzenli uyur ve uykunuzu alırsanız, kortizol seviyenizi kontrol edebilirsiniz.
- Bağışıklığınız güçlenir, hastalıklara yakalanma ihtimaliniz azalır.
Birkaç çalışma daha erken uyuyan kişilerin, gece vardiyasında çalışan veya geceleri uyumayan kişilere kıyasla daha sağlıklı olduğunu ortaya koydu. Yeterince derin uykuyu yakalayamayan kişilerin tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve hipertansiyon gibi kronik hastalıklara yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar ayrıca 22:00 ile 02:00 arasındaki derin uyku evresinin bağışıklık hücrelerimiz için gerçekten önemli olduğunu buldular. Yani erken ve düzenli uyumak aynı zamanda bağışıklığımızı güçlendirmede de etkilidir.
- Duygularınızı daha rahat kontrol edebilirsiniz
Yapılan araştırmalar, yeterince uyuyan insanların genellikle daha mutlu olduğunu gösteriyor. Yeterince uyuyamadığımızda duygularımızı kontrol etmekte güçlük çekiyoruz. Duygu durumumuzda bir dengesizlik olabiliyor. Ayrıca, daha erken uyuduğunuzda muhtemelen daha erken uyanır ve daha fazla gün ışığı alırsınız. Bu da ruh sağlığınız için son derece faydalıdır.
- Empati seviyeniz yükselir
İnsan hayatı, çoğunlukla diğer insanlar ile anlama ve anlaşılma üzerine kurduğu iletişimle var olmakta ve sürmektedir. Sevgi, saygı, hoşgörü, anlama ve anlaşılma temelinde bir iletişim sağlamanın yolu da sadece kendimizin değil, karşımızdakinin fikir, düşünce ve inançlarını anlayabilmek veya hissedebilmek ile mümkündür. Yapılan bir çalışmaya göre, gece boyunca iyi uyuyamayan insanlar başkalarının duygularını anlamakta güçlük çekiyor. Duyguların daha ince işaretleri gözden kaçıyor, bu da bir kişinin samimi olup olmadığını anlamak için bu ipuçlarını algılamanın neredeyse imkânsız olduğu anlamına geliyor.
Yazar : N.B.
Bir yorum yazın