Bazı Tek Yumurta İkizlerinin Aynı DNA’ya Sahip Olmadığı Keşfedildi

Gelişimin erken döneminde ortaya çıkan mutasyonlar, genetik farklılıkları açıklayabilir.

Bazı tek yumurta ikizlerinin DNA seviyesinde karbon kopya olmayabilir.

Araştırmacılar, Nature Genetics’te ortalama olarak, 5.2 genetik değişiklilik ile farklılık gösteriyor. Tek yumurta ikizleri, tek bir döllenmiş yumurtadan geldikleri için monozigotik ikizler olarak da adlandırılırlar. Belirli özelliklerin, hastalıkların veya koşulların genetik veya çevresel etkilerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için sıklıkla incelemeler yapılır. Tek yumurta ikizlerinin genetik olarak aynı olduğunu ve bu nedenle sağlıklarındaki farklılıkların çevrelerinin ürünü olduğu düşünülüyordu. Bu yeni bulgu, bazı genetik değişikliklerin ikizler arasındaki farklılıkları da açıklayabileceğini gösteriyor.

İzlanda’daki araştırmacılar 381 çift tek yumurta ikizinin tam genetik yapısını veya genomunu deşifre ettiler. Bunlardan 38 çift birbirinin genetik kopyasıydı, ancak çoğunun DNA’da muhtemelen gelişimin çok erken dönemlerinde ortaya çıkan bazı farklılıkları vardı, ya bir embriyonun bölünmesinden hemen önce ya da bölünmeden kısa bir süre sonra ikizlerin bazıları arasında 100’den fazla değişiklik olan 39 çift de dahil olmak üzere birçok genetik farklılık olduğunu gözlemlediler.

Bulgular, ikizler arasındaki mutasyon kalıplarının, embriyoların ikizler oluştuğunda düzgün bir şekilde bölünmediğini öne sürüyor. Bazı ikizler, tek bir hücre veya küçük bir hücre grubu embriyodan ayrıldığında ortaya çıkabilir. Bir ikizin kaynaklandığı hücrelerin sayısı, ikizlerinden genetik olarak ne kadar farklı olduklarını belirleyebilir ve embriyonun daha düzensiz bölünmesi, ikizler arasında daha fazla sayıda farklılığa yol açar.

Yazar : N.B.

Kaynak : https://www.sciencenews.org/article/some-identical-twins-dont-have-identical-dna-genetics

Görsel Kaynak : https://www.sciencenews.org/wp-content/uploads/2021/01/010721_TI_twins_feat.jpg