İnançlarınızı Hacklemek Hayatınızı Değiştirebilir

Yaptığımız veya yapmadığımız her şeyin özünde inançlarımızın dayandığı, iyi bilinen ve fazla kullanılan bir gerçektir. İnançlar beklentilerimizi yönetir, neyin mümkün olup neyin olmadığına dair bir dünya görüşü geliştirmemize yardımcı olur ve ardından tüm etkinlikleri “mümkün” e atar.

Neyin mümkün olduğunu anlayarak, dibe daha hızlı ulaşmak için binaların kenarlarından atlamaktan veya uçmaya çalışmaktan kendimizi alıkoyarız; mümkün olan şeyleri yapabileceğimiz ve olmayan şeyleri yapamayacağımız bilinçaltımıza yerleşmiştir.

Basit. Yanılıyor olabileceğini düşünene kadar.

Bu, elbette, başka bir kendi kendine yardım klişesidir: Bir şeye inanabilir ve onu olasılıklar alanına sürükleyebilirseniz, o zaman onu gerçekleştirebilirsiniz – ama bunu nasıl yaparsınız?

Cevap, ulaşmak istediğiniz şeyde değil, olasılığın doğasına karşı imkansızlık konusundaki bilinçaltı inançlarınızı değiştirmede yatıyor olabilir.

İmkansızı zihinsel bir kural olarak ele alalım, sağduyu ve görünüşte kanıtlanabilir gerçek tarafından yaratılan, doğru olduğunu ve bağlı kalmaya değer olduğunu kabul ettiğiniz bir şeye.

Mesele şu ki, bu kurallar ve kanıtlanabilir gerçekler, giderek daha fazla kanıta dayalı olarak birbirinin üzerine yığılıyor.

Neredeyse bir araba çarpıyor ve karşıdan karşıya geçmeden önce iki tarafa da bakmanız gerektiğini öğreniyorsunuz. Bir yüzme havuzuna düştüğünüzde, su altında nefes alamayacağınızı keşfediyor ve kenara yakın kalmayı öğreniyorsunuz. Bunlar öğrenilen derslerdir ve acı verici durumlardan kaçınmanızı sağlar.

Sonra bir kaykaydan düşersiniz ve dengenizin kötü olduğunu öğrenirsiniz. Sanat dersinde sefil bir şekilde başarısız olduğunuzda, konu çizme konusunda yeteneksiz olduğunuzu keşfedersiniz. Bunların her ikisi de bilinçaltınız için yol güvenliği kadar kanıtlanabilir, solungaç ve votka eksikliğiniz kötüdür. Belki de kaykay becerinizin eksikliğine eskisi kadar dikkat etmiyorsunuzdur, ama yine de bilinçaltınız tarafından şekillendirilen ve her gün sizin tarafınızdan uygulanan bir kuraldır.

Kaykay sürmeyi denemeyeceksin çünkü yapamıyorsun. Biri size sorarsa, çizemeyeceğinizi söyleyeceksiniz.

O zaman amaç, bilinçaltınıza imkansız olduğunu düşündüğü bazı şeylerin aslında mümkün olduğunu öğretmek olur. Dürüst yüzleşme yoluyla topluluk önünde konuşma korkusu gibi önemli bir inancı değiştirmeye çalışmak yerine, daha küçük başlayın.

Kaykay örneğini kullanarak, yerel bir parka doğru yol alın ve beyninize aslında bir tahtaya binebileceğinizi gösterin. Ya da asla uzun bölünme yapamadıysanız, YouTube’a atlayın ve nasıl yapılacağını öğrenin – beyninize bunun imkansız olmadığını gösterin.

Fark hemen ve dikkat çekici olacaktır. Beyniniz yanlış olabileceğini anladığında, kendisini başka olasılıklara ve mevcut imkansızlıkların yok edilmesine açar. Kendinizi merak ederken buluyorsunuz, “Bunu yapabilir miyim?” daha önce anında bir imkansızlık varsayımı olurdu.