Paralel Evren Nedir? Paralel Evrenleri İçeren 3 Film

Son dönem gerilim ve bilim kurgu filmlerinin birçoğunda işlenen paralel evren konusunu sizin için masaya yatırıyoruz.

Paralel evren şu anda içinde bulunduğumuz gerçeklikten farklı olarak başka boyutların, gerçekliklerin olduğunu ve bizim farklı versiyonlarımızın bu farklı boyutlarda yaşıyor olabilme ihtimali şeklinde tanımlanabilir.

Yüzyıllardır adı konulmasa bile birçok din ve felsefede de yaşadığımız evrenden başka bir evrenin var olabileceği hep süre gelen bir tartışma konusu olmuştur.

Paralel Evren Tarihi

Paralel Evrenler Teorisi | Tarihi Olaylar

Dayanak olarak Einstein’ın fikirlerini baz alan paralel evren kavramının ilk ortaya atılışı 1954 yılına rast gelir. Amerikalı fizikçi Hugh Everett yaşadığımız evren dışında, bizim evrenimizden bağımsız başka evrenler de olabileceğini öne sürmüştür.

Hugh Everett’in çalışmalarının ardından birçok bilim adamı da paralel evrenlerle ilgili çalışmalar yapmıştır. İçinde yaşadığımız evrenin dışında başka boyutlarda başka bir zaman diliminde de yaşam olabileceği kabul edildikten sonra, tüm bu evrenlerin birbirleriyle ilişkili olabileceği düşüncesi önem kazanmıştır.

İlk kez duyulduğunda kulağa felsefi bir kavram gibi gelse de, aslında bilimle açıklanabilen hatta kuantum fiziğiyle birebir ilişkili bulunan, nesnel materyallerle açıklanabilen bir kavramdır.

Stephen Hawking, Brian Greene, Leonard Suskin, Max Tegmark çoklu evren modellerini savunan ve bu konuda yoğun çalışmalarda bulunan bilim insanlarıdır.

Paralel Evren teorisi birçok bilim insanı tarafından kabul görse de bunun bir bilim dalı olmasından ziyade felsefeyle ilişkilendirilmesi gereken bir kavram olduğunu düşünenlerin sayısı da yadsınamayacak kadar fazladır. Jim Baggott, David Gross, Paul Davies bu isimlerden bazılarıdır.

Modern Zamanlarda Paralel EvrenParalel Evrenler Sahiden Var Mı? • Kozmik Anafor | Türkiye'nin Astronomi Kaynağı

Son dönemlerde paralel evrenle ilgili olarak iki görüş öne çıkmaktadır.

Görüşlerden birini sahibi bilim insanı Max Tegmark’tır. Paralel evreni 4 modelle sınıflandırıp, açıklamıştır. Bu modeller:

  • Genişleyen evren
  • Dış gerçeklik
  • Çökme olmayan kuantum fiziği
  • Genişleyen çoklu evrenler bütünü.

Diğer popüler görüşün sahibi ise Brian Greene’dir. Gizli Evrenler ismini verdiği eserinde paralel evreni 9 modelle açıklamıştır. Ayrıca bu modellerden 4 tanesi yukarıda bahsettiğimiz bilim insanı Max Tegmark’ın görüşleriyle de bire bir eşleşmektedir.

Paralel Evrenlere Yolculuk Mümkün mü?

Evet sevgili okurlar. Başka bir evrene yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?

Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nda çalışan bilim insanları farklı evrenlere geçiş için bir yol arama çabasına girmişler. Ve evrenler arası geçiş için bir geçit oluşturmak istiyorlar.

Bakalım bu deney sonucunda farklı evrenlere yolculuk düşüncesi mümkün olacak mı ?

Hep birlikte bekleyip görelim.

Ekranlarda Paralel Evren

Henüz net olarak varlığı kanıtlanamasa da birçok insanın merakını cezbeden paralel evreni beyaz perdeye aktarmamak mümkün olabilir miydi?

Şimdi çoklu evrenleri konu alan popüler yapımları inceleyelim:

paralel-evren-fringe-bishop-peter (1) | Adil Medya

Fringe : 5 sezon olarak çekilen ver her sezonu izleyicileri ekrana bağlayan yapım 2 bilim insanı ve bir FBI ajanın etrafında geçmektedir. Önemli çalışmalara imza atmış bilim insanı Walter Bishop ve oğlu Peter, bazı gizemli olayların çözüme kavuşabilmesi için FBI ile çalışmaya başlar.

Ve bu olayların temelini de Walter Bishop’un küçük yaşta hastalanan oğlunu tüm çabalarına rağmen kurtaramaması oluşturur. Taşıdığı üzüntü ve oğlunu kurtaramamanın verdiği hayal kırıklığıyla, yaptığı çalışmalarla farklı evrenler de hayat olduğunu fark etmiş ve bu evrenlerden herhangi birinde yaşayan oğlunu tekrar kurtarma çabasına girişmiştir.

Yaşam Şifresi (Source Code) - Alternatif Evren

Source Code (Yaşam Şifresi): Bir trende meydana gelecek olası bir felaketi önlemek için başka bir evrende bir suçlunun bedenine gizli bir hükümet deneyiyle nakledilen Yüzbaşı Colter’ın macerasını anlatan bu yapımı izlemenizi tavsiye ederiz.

The Butterfly Effect - Wikipedia

Kelebek Etkisi: Ashton Kutcher’ın başrolünü üstlendiği yapımda kelebek etkisi ve paralel evren kuramı etkileyici bir şekilde işlenmektedir. Kelebek etkisi; minik bir kelebeğin kanat çırpmasının, ileride büyük bir fırtınaya veya felakete dönüşebileceği olaylar zincirini tetiklemesi olarak açıklanabilir.

Kaynak