Yaşımız küçükken elimize aldığımız bir kitap ya da severek izlediğimiz bir çizgi filmdeki sahneleri çok ince ayrıntılarına kadar hatırlarken şu an acaba ne oldu da yazdıklarımızı, okuyup izlediklerimizi unutur olduk?
Neden elimizi alıp okuduğumuz bir kitabın içeriğine dair bir şey hatırlamazken o kitabı hangi sene aldığımız, kim tarafından aldığımız veya nasıl aldığımızı tüm şeffaflığı ile hatırlıyoruz?
Sizde bu durumu yaşıyorsanız üzgün olmayın: Tek değilsiniz. Teknoloji çağının kurbanı olan çoğunluktan olduğunuz söylenebilir.
Unutma Eğrisi
Bu eğriyi tabi ki kitapların filmlerin akılda kalmaması ile açıklamak ihtimal dahilinde değil. Şunu belirtelim bu hafızamızın bize bir oyunu: Unutma Eğrisi, kavradığımız veyahut öğrendiğimiz şeylerin üzerinden çok az bir zaman geçmesine rağmen unuttuğumuzu gösteriyor.
Alman psikiyatr Hermann Ebbighaus 1885 yılında keşfedilmiştir. Hatırladıklarımızın oranı ile onları hatırladığımız zaman eksenlerinde çizilen, azalarak sıfıra yaklaşan (ama sıfırlanmayan) bir grafik.
Bu grafik ilk günde çok şiddetli bir şekilde düştükten sonra daha sonra yavaşlamaya başlar. Özetle; öğrendiğimiz yeni bir bilgiyi öğrendiğimiz o anda direkt unuturuz ama üstünden günler haftalar geçtikten sonra hatırımızda kalma oranı daha da yükseliyor.
Hafıza da ” İnternet Etkisi”
Yapılan incelemeler sonucunda merak ettiğimiz bir bilginin çok hızlı ulaşılabilir olması hafızada kalmasını olumsuz etkilediği gözlemlenmiştir.
Yani evet öğrendik ve hatırlamıyoruz bu olumsuz bir şey ama bunu hatırlamama gerek var mı diye kendi kendinize sorduğunuz da çok ta baskı
altında kalmamak için hayır cevabını vereceğinizi görürsünüz.
Yazıya ilk başladığımız da şunu söylemiştik : Çocukken izlediğimiz yahut öğrendiğimiz herhangi bir şey akılda daha çok kalıyor. İşte bunun
en büyük sebebi o yaşlarda öğrendiğimiz her şeyin bize faydalı olacağını düşünüyoruz ve bu sebepten ötürü unutma ihtimalimiz daha az oluyor.
Şu an ise durum çok farklı bilgi edinme isteği mevcut ama ezberlemeye akılda tutmaya gerek yok çünkü zaten her an elimizin altında istediğimiz
zaman gidip alabiliriz.
Konunun uzmanları, şöyle bir benzetme yapmakta; gördüğümüz ve edindiğimiz her şey bir flash belleğin içinde ve biz sadece içindeki klasörleri
biliyoruz içeriği hakkında hiç bilgimiz yok sadece ihtiyaç halinde bakıyoruz.
Bir yorum yazın