Bebeği Sallayarak Uyutmanın Bebek Sağlığına Etkisi

Onlarca yıllık kültürümüzde annelerin bebeklerini ayaklarında veya yatar pozisyondaki salıncaklarda uyutmak için salladıkları görülüyor. Annelerin bu yöntemi kullanmalarının sebepleri ağlama atağında olan bebeği sallama şiddetiyle sakinleştirdiğini düşünüp sağlıklı bir şekilde uyuduğuna kanaat getirmesinden kaynaklıdır. Anneler bebeklerinin doğduğu andan itibaren bu şekilde uyutmaya alıştırdığı için bebekler gittiği her yerde hep böyle uyumak isteyecektir. Bu da annenin daha fazladan enerji ve zamanını alacaktır. Aslında bebeklerin kendi kendine uyuması hem ebeveyn için hem de kendi için çok sayıda faydası bulunmaktadır. Kendi için faydalarından biri şöyledir; bebek kendi kendine uykuya dalabildiği için bireyselliğini daha çabuk kazanır. Bunun sonucunda kendine güveni artar ve merak duygusu da gelişir.

Anne ve bebeğin birlikte uyuması, ailelerin kendi tercihleridir.
Anneler oldukça masum görünen bu sallama yönteminin aslında tehlikeli olabileceğini bilmeleri gerekir. Başta bebek zaten bir yerlere dalarak bir nevi hipnoz olduğu için uyuyordur. Sallama kesildiğinde uyanması bundan dolayıdır. Ağlama artıp sallama şiddeti daha da artarsa henüz kafa tasına yerleşmeyen beyin kafatasına çarparak beyin kanaması olabilir hatta ölüme kadar varabilir. Bu da beynin içinde ve çevresinde şişme basınç morarma ve kanamaya neden olur. Düşme kaza şiddet gibi olaylarda da görülen bu duruma “Sarsılmış Bebek Sendromu” denir. Bebeği yatıştırmak için kucakta “pışpışlama” tabii ki buna dahil değildir. Ebeveynlerin bebeklerinin doğduğu zamandan sonra kendi kendine uyuyabilmesi için gerekli ortamı oluşturması gerekir. İlk olarak sağlık sorunu giderilmeli, karnı doyurulmalı, bezi temizlenmelidir. Sonrasında bulunduğu ortamın ne sıcak ne soğuk olması, loş bir ortam olması, hafif şekilde çalan sakinleştirici müzik ile desteklenmelidir. Bu ortam sağlandığında bile bebek hemen bu alışkanlığı kazanamayabilir. Ancak ebeveynin tutarlı ve kararlı olması neticesinde kısa bir sürede bebek artık kendi kendine uyuyabilecek duruma gelecektir. Bu alışkanlığı kazandığında gece uyanan bebek kendi kendine uyuyacağından ebeveyn daha rahat edecektir.
Bu araştırma ebeveynlerin bebeklerinin sağlıklı bir şekilde uyutmasının gerekliliği ve ebeveyninin zamanını ve enerjisini verimli kullanılması amacıyla yapılmıştır.

Yazar : Yasemin ATEŞ

Kaynakça