5 Adımda Stresli Durumlarda Soğukkanlılığınızı Nasıl Korursunuz?

Stres kişinin üzerinde hissettiği baskı ve gerginlik durumudur. Bu anlamda, günlük yaşamın bir parçası sayılabilir. Hayatın her alanında yaptığımız işlerdeki beklentiyi karşılamak için yoğun stres altında kalabiliriz. İşte birazdan sayacağımız 5 adım ile bu tarz durumlarda soğukkanlılığınızı nasıl koruyacağınız hakkında adım adım ipuçları vereceğiz.

Adım 1 – Anlamak: İlk adım, bu reaksiyonların arkasındaki biyolojiyi bilmek ve birinci, ikinci veya üçüncü seviyede olmanın normal olduğunu kabul etmektir. Hiyerarşide nerede olduğunuzu bilmek size seçim ve değişim gücü verir.

 

Adım 2 – Farkındalık: Zorlandığını hissettiğinizde, kaygı yaşadığınızı gösteren fiziksel ve duygusal ipuçlarını fark edin. Midenizde bir düğüm hissediyor musunuz? Ya da kalp atışlarınız mı? Bunları tepkinizde nerede olduğunuzun işaretleri olarak görün: muhtemelen ikinci seviye.

 

Adım 3 – Hatırlayın: Geçmişte belirsizlikle başarılı bir şekilde geçtiğiniz önceki deneyimleri aklınıza getirin. Hatta zor bir durumda gezinmek için ne yaptığınızı yazabilir ve kendi başarınızı, bu durumu da atlatabileceğiniz konusunda kendinize umut vermek için kullanabilirsiniz.

 

Adım 4 – Niyet: Aklınızda umut varken, en yüksek amacınızı netleştirerek egonuza hizmet etme ihtiyacını bırakın. Niyetinize odaklanmak oksitosin salgılar ve üçüncü seviyeye geçmenize yardımcı olur.

 

Adım 5 – Sürece güvenin: Üçüncü seviyedeyken, diğer kişiyle birlikte fikir keşfetmek ve geliştirmek çok daha kolaydır. Etkileşim, ortaya çıkan bir öğrenme sürecidir – zorlayıcı olacaktır, ancak bağlı kaldığınız ve bir veya ikinci seviyeye geri dönmediğiniz sürece, birlikte atlatabilirsiniz. Aslında, başkalarını güvende tutma konusunda yetenekli olabilir ve onları karşılıklı olarak yararlı konuşmalara davet etmeye devam edebilirsiniz.