Çoğu İnsanın Dişleri Hakkında Bilmediği Şeyler

Bir dövüş sahnesinin olduğu, kahramanın kötü adamın yüzüne yumruk attığı ve dişinin düştüğü bir filmde hepimiz böyle sahneler görmüşüzdür…

Ayrıca bir çocuğun veya yetişkinin yüzünün üstüne düştüğü ve dişinin yuvasının gevşediği veya dişinin çıktığı zamanlar olmuştur…

Ama aynı dişin ağıza tekrar yerleştirilebileceğini ve sonsuza kadar tekrar sabitlenebileceğini biliyor muydunuz?

Evet, bir kimse kavga ederse veya düşerse, dişi dışarı çıkarsa dişini atmayın sadece bir set daimi diş olduğu için kurtarılabilir ve yeniden implante edilebilir …

Travma nedeniyle bir dişin alveol kemiğindeki yuvasından tamamen yer değiştirmesi Dental avülsiyondur.

Bir diş kopmuşsa, kalıcı bir diş olduğundan emin olun ( süt dişleri yeniden yerleştirilmemelidir).

  • Hastayı sakinleştirin.
  • Dişi bulun ve taç kısmından (beyaz kısım) alın. Köke dokunmaktan kaçının.
  • Diş kirliyse, soğuk akan su altında kısa bir süre (10 saniye) yıkayın ve yeniden konumlandırın. Hastayı / ebeveyni dişi yeniden dikmeye teşvik etmeye çalışın. Yerinde tutmak için bir mendili ısırmasını söyleyebilirsiniz.
  • Bu mümkün değilse, dişi uygun bir saklama ortamına yerleştirin, örneğin bir bardak süt veya varsa avülse dişler için özel bir saklama ortamı (örn. Hanks dengeli saklama ortamı ). Diş aynı zamanda azı dişleri ve yanağın içi arasında tutularak ağızda da taşınabilir. Hasta çok küçükse dişi yutabilir – bu nedenle hastaya bir kaba tükürmesi ve dişi içine yerleştirmesi tavsiye edilir. Suda saklamaktan kaçının!
  • Derhal acil diş tedavisi isteyin.

Dişçiye ulaştığınızda …

Rahatsızlığı en aza indirmek için hem palatal / lingual dokulara lokal anestezi uygulanır. Dişin orijinal konumuna uygun şekilde yeniden konumlandırılmasını engelleyebilecek yuva içindeki pıhtıları ortadan kaldırdığı için salin solüsyonu ile nazik irrigasyon gerçekleştirilir. Diş her zaman kökten değil, krondaki mineden tutulmalıdır!

Diş hekimi kök yüzeyini salinle yıkar, kök yüzeyini fırçalamamaya dikkat eder, çünkü bu hassas hücreleri ezebilir. Herhangi bir inatçı döküntü, ‘saline batırılmış gazlı bezle hafifçe vurularak’ çıkarılabilir. Diş daha sonra nazikçe yuvaya geri yerleştirilebilir.

Kökün destek yapısının azalması nedeniyle 4 haftayı aşan splintleme yapılır.

Bu yüzden bir dahaki sefere bir diş yanlışlıkla çıkarsa… onu saline, süte veya yanaklar ile azı dişlerinin arasına batırın… ve hemen diş hekiminize gidin.

Kaynak