Belgesel Önerisi: That Sugar Film (Ah Bu Şeker)

That Sugar Film, yönetmenliğini ve başrol oyunculuğunu Avustralyalı Damon Gameau’nun yaptığı bir belgesel film.
Belgesel, Damon’un şekerin insan vücudu üzerindeki etkilerini göstermeyi amaçladığı bir deneyi konu ediniyor. Gayet sağlıklı beslenen Damon deneyi kendi üzerinde gerçekleştiriyor. Deneye başlamadan önce bir diyetisyene giderek değerlerini ölçtüren Damon, oldukça sağlıklı görünüyor.

Deney içeriği şu şekilde: Damon, tam iki ay ( 60 gün) boyunca günlük 40 küp şeker tüketmek zorunda. Deney sonunda vücuduna 2 ayda 2400 küp şeker almış olacak.ara görsel

İşin dikkat çeken tarafı ise, Damon’un organik, diyet besini ya da şekersiz olarak adlandırılan gıdalar tüketerek bunu yapacak olması. Damon deneye başlıyor ve sadece gizli şeker barındıran ürünlerden alıyor. Paket meyve suları, mevyeli yoğurtlar, mısır gevrekleri, soslar, soğuk çaylar, tüketime hazır paket yemekler, çorbalar…
Deneyin ilk günü kahvaltıda yediği çok az şey ile 20 küp şeker kotasını çoktan doldurmuş oluyor. Öyle ki gündelik bir mekandan aldığı meyve suyu tam 34 küp şekere denk geliyor.Bazı ürünlerin içerisindeki şeker miktarının kaç çay kaşığına denk geldiğini gösteren tablo.

Damon 60 gün boyunca programına bağlı kalarak günlük 40 küp iki ayda 2400 küp şeker tüketiyor. İki ayın sonunda Damon’un sonuçları şekerin sadece 2 ay içerisinde bize verebileceği zararı gözler önüne seriyor. Damon deneyin sonunda 7-8 kilo alıyor ve karın kısmı 10 cm kadar büyüyor. Bu süre içerisinde Damon gittikçe halsiz düşüyor. Dikkat çeken bir ayrıntı da Damon’un deneyden önceki beslenme şeklinde aslında çok daha fazla kalori alıyor oluşu. Yani sağlıklı besinler ile almış olduğu kalori aslında ona zarar vermiyor. Bu da bizlere kalorinin miktarından çok, kaynağının önemli olduğunu gösteriyor.

Özellikle “sağlıklı” , “doğal”, “şekersiz” gibi başlıklar altında satılan ürünlerin ne kadar çok şeker barındırdığını ve vücudumuza verdiği zararları görmek adına başarılı bir belgesel film.