İstanbul Hangi Kıtada Yer Alıyor?

Coğrafi açıdan baktığımızda İstanbul, hem Avrupa hem de Asya kıtasında yer aldığı için bir kıtaya ait olmadığını söylesek sanırım yanlış olmaz. Türkiye’nin en büyük şehri olmasının yanı sıra Avrupa ve Dünya’nın da nüfus bakımından en büyük şehirleri arasında yer aldığını söyleyebiliriz.

Geçmişi ve tarihi bakımından İstanbul, dünyanın en önemli merkezlerinden biri olarak adlandırılabilir. Romalılar, Bizanslılar, Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok millete ve devlete başkentlik yapmış bir şehir için ne kadar övgüler dizilse az kalır. Diğer taraftan da coğrafi açıdan İstanbul herhangi bir kıtaya ait değildir. Ancak iki kıtayı birbirine bağlayan bir noktada yer almaktadır.

İstanbul Coğrafyası

istanbul | Yerbilgisi

İstanbul nüfusunun üçte biri Asya yakasında, ekonomik merkez ve nüfusun çoğunluğu ise (bankalar ve şirketler gibi) Avrupa yakasında yer almaktadır.

Avrupa Yakası, tarihi açıdan önemli merkezleri barındırır. BeşiktaşTaksimSarıyer gibi ilçeler ve önemli tarihi eserler bu kıtada yer alır. Anadolu Yakası ise KadıköyÜsküdar gibi yine tarihi olarak nitelendirebileceğimiz merkezleri barındırır.

Ayasofya nerede, İstanbul'un hangi ilçesinde? İşte 'Ayasofya'ya nasıl gidilir?' sorusunun yanıtı - Son Dakika Haberler

Yaklaşık 30 kilometrelik Boğaz ile Avrupa ve Asya Kıtalarını birleştirir. Karadeniz ve Marmara Denizi bu noktada birleşir. Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü iki kıtayı bir araya getirir.

İstanbul Ekonomisi

Türkiye Ekonomisi‘nin GSYİH’sının yaklaşık yüzde 27’lik kısmı İstanbul tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca ülke nüfusunun yüzde 20 – 25’lik kısmı bu şehirde yer alır. Bankaların, çok uluslu şirketlerin ve birçok resmi kurumun merkezi bu ilde yer alır.

İstanbul yılda yaklaşık 13 milyon turist alan bir şehirdir. Bu da ekonomiye önemli bir katkı sağlamaktadır.

İstanbul Nüfusu

İstanbul Nüfusu resmi olarak 15 milyonu geçmiştir. Ancak bugün bir sayım olsa 20 milyon kişiyi geçtiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Kaynak