Vladimir Putin Kimdir?

Rusya Federasyonu, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra ortaya çıkan en güçlü devlettir diyebiliriz. Son yıllarda adını sık sık duyduğumuz Putin hakkında bilmeniz gerekenleri derledik.

Putin Kimdir?

1952 yılında St. Petersburg‘da dünyaya gelen Vladimir Putin‘in annesi fabrika işçisi, babası da denizaltı filosunda görevli bir işçidir.

1975 yılında Leningrad Üniversitesi (üniversitenin yeni adı Sankt Petersburg Üniversitesi) Uluslararası Hukuk Bölümü’nden mezun olmuştur.

Vladimir Putin kimdir: Rusya'da bugün başlayan anayasa değişikliği referandumu neden önemli? - BBC News Türkçe

Saint Petersburg Üniversitesi Uluslarası Hukuk Bölümü mezunu olan Putin, geçmişinde KGB ajanlığı yapmış ileri düzeyde bir milliyetçidir. Fakat bu milliyetçiliği, faşizm ile karıştırmayalım.  Biraz daha açacak olursak, Rusya Devlet Başkanı Putin, bu milliyetçiliğini milleti yararına kullanmaktadır. Özelleştirmeler yerine devlet kontrolü, dış borç yerine istikrarlı bir ekonomi ile bütçeyi kontrol ve yasa dışı işleri bitirerek ekonominin dengesini korumakta usta bir isim Putin.

Vladimir Putin Siyasi Hayatı

Vladimir Putin: İşsizlikten devlet başkanlığına Rusya Devlet Başkanı'nın siyasi yolculuğu - BBC News Türkçe

1990 yılında Leningrad Şehir Konseyi‘nde danışmanlık yapmış olan Putin, 91 ve 92 yılında belediye başkan yardımcılığı görevini de üstlenmiştir.

1997 – 98 yılında Rusya Güvenlik Konseyi‘nde sekreterlik görevi de üstlenmiştir.

31 Aralık 1999 tarihinde, devlet başkanı Boris Yeltsin’in istifa ettikten sonra yeni seçime kadar vekaleten başkanlık görevi üstlendi. Yapılan seçimlerde yüzde 50’nin üzerinde oy alarak devlet başkanı olmuştur.

2008 yılında görev süresi dolan Putin, görevini Dmitri Medvedev‘e bırakmış ve kendisi de Rusya Başbakanı olmuştur.

2012 yılına gelindiğinde ise yüzde 63’lük bir oranla yeniden Rusya Devlet Başkanı olmuştur.

Vladimir Putin’in Özel Hayatı

Putin: Ukrayna'da Rus askeri ya da özel birliği yok - Ukrayna'dan Haberler

Siyasi hayatı dışında özel hayatı ile de sürekli gündemde olan Putin, aşk hayatı, gündem gibi konularda da popülerliğini korumaktadır. Aşk hayatı sürekli gündemde olan tecrübeli siyasi isim, yardım geceleri gibi etkinliklerde de boy göstermektedir.

Bunun yanı sıra da dans, müzik gibi yetenekleri de bulunmaktadır. Ayrıca sansasyonel hareketleri de ön plandadır.

Kaynak