Kitap Önerisi: Göbekli Tepe Muhafızı / Yonca ELDENER

Bu kitap hakkında o kadar uzun bir yorum yapmak isterdim ki…

Tanımadığım bir yazarın kitabıydı ve nedense tereddüt etmeden hemen aldım. Kitabın isminden kaynaklı olsa gerek görür görmez ilgimi çekti. Göbeklitepe ile ilgili muhteşem bilgiler yer alıyordu ve bahsi geçen yeri araştırma şevkim daha da kabardı diyebilirim.

Kitapla ilgili eleştiri kısmına geçmeden önce şunu söylemek istiyorum, tüm yorumlarım inişli-çıkışlı oldu. Bu yüzden de eleştirilerimi kısa tutmak zorunda olmak beni rahatsız etti. Bu yorumdan tatmin olmayan arkadaşlar mesaj atabilir, fikirlerimi ayrıntılı olarak paylaşabilirim.

Kitabın kurgusu gerçeğe fazlasıyla dayandırılıyor ve muhteşem bir şekilde ilginizi cezbediyor. İlk 150 sayfalık bölümde ‘’Ben bu kitabı nasıl olur da daha önce okumadım!’’ diyerek kızdım kendime. Heyecan ve gerilim kıvamında tutulmuş ve dediğim gibi çok değerli bilgiler sürekli olarak okuyucuya aktarılıyor. Fakat kitabın orta kısımlarına geçerken bir anda bir şeyler sizi rahatsız etmeye başlıyor. Şunları söylerken buluyorsunuz kendinizi ‘’Ne gerek vardı buna?’’, ‘’Bir çelişki var sanki!’’, ‘’Ee bunu daha önce okumuştum!’’ gibi ve daha da arttırabileceğim şekilde soru ve tepkiler veriyorsunuz. Kısa bir süre bu durum devam ediyor ve kitabın sonlarına yaklaştığınızda artık yorulduğunuzu hissediyorsunuz. Evet, çok değerli bilgiler aktarılıyor ve bizleri konuyla ilgili aydınlatıyor fakat elimizdeki kitap bir ‘Roman’. Ders kitabı değil kesinlikle. Bu kitabı bilgi kaynağı olarak görüp okuyan insanlara amenna, fakat ben roman okumak niyetiyle başladığım için bu kadar bilginin olayların kurgusunu ezdiğini görmek rahatsız etti, beni.

Bir de son olarak, olaylar arasında birkaç yerde kopukluk fark ettim. Ben sadece keyif amaçlı değil eleştirilen bir bakış açısıyla okumaya gayret ettiğim için bu eksiklikler gözüme battı.

Yazarın kalemini çok sevdim. Ve gerçekten yoğun çaba ve emek sarf ederek böylesi güzel bir kitabı yazdığını göz ardı etmek haksızlık olur. Fakat yukarıda belirttiğim ve belirtilmeyi bekleyen eleştiriler ışığında değerlendirme yapmak gerekirse benim bu kitabı verdiğim puan: 10/7

 

Kitaptan bir cümle ‘’Fıtratımızı zihnimizde değil, doğamızda ararsak bulabilir.’’

Hasan Yeşilmen
1993 Mardin doğumluyum. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nde Kamu Yönetimi Bölümünü okudum. Üniversite hayatımı oldukça aktif bir şekilde geçirdim. Çeşitli etkinliklere katılıp öncü olmanın yanı sıra birçok da etkinlik düzenledim. Okul hayatımın sona ermesiyle birlikte iş hayatına atılmış oldum. Özel sektöre Satış ve Pazarlama Departmanı'nda çalıştım. Birgün kendi kitabımı yazmak hayaliyle her zaman okumayı, araştırmayı ve yazmayı kendime ödev bilmekle beraber hobi olarak da yapmaya devam etmekteyim.