Hiç kendinize saygınız olup olmadığını düşündünüz mü ? Peki ya dünyayı nasıl gördüğünüzü ? Pek çoğunuzun düşündüğünü sanmıyorum açıkçası. O sebepten şimdi sizi çocukluğunuza götürüp bu soruları düşünmeye yönelteceğim.
Hepimiz bir zamanlar bakıma muhtaç birer çocuktuk. Dünyayı ve insanları görme ve tanıma evresinde farklı bakış açıları kullandık , fark etmemiş olsak bile. Bu kullandığımız bakış açıları çoğunlukla bakım veren ebeveynlerimizin bize olan davranışları ile oluştu , genetik faktörler ile de şekillendi . Kimimiz dünyayı daha pembe ve aydınlık görürken kimimiz daha siyah ve karanlık gördü . Bu şekilde yıllar geçti , yetişkinlik yıllarının telaş ve karmaşasında bazılarımız tüm zorluklara rağmen azmini ve kendine olan güvenini kaybetmezken bazılarımız ise en ufak bir zorlukta psikolojik olarak yıkılacak duruma geldi. Çünkü bihaberdik benlik algısı denen şeyden . Benlik algısı kendimizi görüş biçimimizdir . Kendisini pozitif gören ve kendisine saygı duyan kişiler pek çok durumda daha başarılı ve huzurlu olur böylece hayat kaliteleri artar. Gerçekleştirmek istedikleri hayal ve hedeflere daha çabuk ulaşır , daha tatminkar bir hayat yaşarlar. Bu yüzden kendimize kendimizin benlik algısını keşfedebileceğimiz sorular sormak oldukça önemlidir.
Unutmayın ki eğer benlik algımızda ciddi problem var ise bu durum bizi birçok psikolojik rahatsızlığa götürebilir . Kendinizi güzel algılayın , görüşmek üzere!
Bir yorum yazın