Bugüne kadar Amerika Birleşik Devletleri ile Irak arasında iki kez savaş yaşanmıştır. İlki Körfez Savaşı olarak bilinirken ikincisi ise kayıtlara Irak Savaşı olarak geçmiştir.
Amerika Birleşik Devletleri’nin Ortadoğu‘ya ilk ilgisi 1973’ye yaşanan petrol krizi ile başladı. OPEC‘e üye Arap ülkelerinin başlattığı petrol ihracatını azaltan kararı üzerine petrol olarak dışa bağımlı olan ABD’de akaryakıt krizi yaşandı. Bunun üzerine kapsamlı bir Ortadoğu politikası hazırlayan Amerika bir yandan Sovyetler Birliği ile genel kültür anlamında üstünlük mücadelesi verdiği için bu konuya pek odaklanamadı. 1980’de patlak veren Irak-İran Savaşı gözleri bir kez daha Ortadoğu’ya çevirdi. 8 sene boyunca süren savaşta petrol tankerlerine yapılan saldırılar nedeniyle akaryakıt sevkiyatının durmasından korkan Batılı ülkeler ve özellikle Amerika petrol kaynaklarını ele geçirmek için gerekli zamanı beklemeye başladı.
Irak’ın Kuveyt’i İşgali ve Savaş
Beklenen fırsat Irak lideri Saddam Hüseyin‘in Kuveyt’i işgal etmesiyle geldi. İran ile olan savaştan dolayı aldığı dış borçları ödemekte zorlanan Saddam Hüseyin Kuveyt’in altın stoklarını ele geçirmek için ülkeyi işgal emri verdi. Bu harekatı bahane eden Amerika Birleşik Devletleri Irak Ordusu‘nun Kuveyt’i terk etmesi için 17 Ocak 1991’de Irak ile savaşa girdi. Irak birliklerine yoğun bir hava saldırısı şeklinde başlayan operasyonu daha sonra kara birliklerinin Irak’a girmesi takip etti. Zırhlı birliklerinin büyük çoğunluğunu kaybeden Saddam Hüseyin ateşkes istemek zorunda kaldı.
İkinci Körfez Savaşı
12 yıl süren ateşkes döneminde yalnızca bir kez 1998’de Irak’a hava saldırısı düzenleyen Amerika Birleşik Devletleri 2003 yılı geldiğinde Irak’ı teröre destek veren ülkeler listesine alması ve kitle imha silahı bulundurduğu gerekçesiyle işgal etti. ABD ve müttefiklerinin başlattığı harekat kısa sürede başarıya ulaşarak Bağdat önemli bir direnişle karşılaşılmadan işgal edildi. Kaçan Saddam Hüseyin ise birkaç ay sonra yakalanarak 2006 yılında idam edildi.
Bir yorum yazın